3 tips til sund vegansk kost

Sund vegansk kost bestående af blandt andet pasta og tomater

Da jeg skiftede til en sund vegansk kost, mærkede jeg hurtigt hvordan mit energiniveau skiftede og henover en periode påvirkede den veganske kost mere eller mindre alle aspekter af mit helbred, på en utrolig, uforventet og på det tidspunkt uforudsigelig måde. Når jeg ser tilbage på, hvad det egentlig var der virkede og gav mig det helbred, den energi og det mentale overskud jeg (for det meste) har i dag, er det overraskende enkelt.

Hvis man vælger en sund vegansk kost (eller plantebaseret kost, om man vil) med henblik på at genfinde sit helbred, smide nogle kilo og forebygge fremtidige sygdomme, er der tre overodnede principper jeg vil anbefale at man følger:

Nummer et Spis hele, friske, stivelserige råvarer

Søde kartofler, bønner, bulgur, brune ris, quinoa, kikærter, linser, kartofler og andre stivelserige fødevarer har masser ernæring pr. kalorie og indeholder samtidig kalorier nok til at mætte og tilfredsstille dig – ikke mindst i din overgangsperiode til en plantebaseret kost. Vælg så vidt muligt hele, friske og økologiske råvarer. Ved at vælge de grove og hele (uforarbejdede) produkter bevarer du så stor en del af ernæringen pr. kalorie som overhovedet muligt.

Nummer to Masser frugt og grønt

Sørg for at få masser friske, modne og økologiske frugter og grøntsager. Her finder du den højeste ernæring pr. kalorie og får en god sammensætning af kulhydrater, proteiner og fedt. Frugt og grøntsager er det letteste for din krop at omdanne til energi, så i takt med at du øger mængden af hele, friske, modne og økologiske frugter og grøntsager i din kost, vil du mærke energiniveauet stige!

Nummer tre Lidt nødder og frø

Nødder og frø er en vigtig kilde til essentielle fedtsyrer og smager fantastisk – så fantastisk at mange der følger en plantebaseret kost, begår den fejl at få alt for mange nødder. Nødder og frø har nemlig et virkelig højt fedtindhold, så hvis du spiser for mange nødder og frø, får du en for høj mængde af fedt i din kost. Det er derfor vigtigt at du får lidt nødder og frø, samt at du varierer hvilke nødder og frø du spiser.

Hvad med at give sund vegansk kost et forsøg?

Jeg håber, at jeg ved at videregive disse, gør dig derude i stand til slippe ud af de helbredsmæssige problemer du sidder i og genfinde dit solide helbred, på samme måde som jeg har. Beslutter du dig for at give sund vegansk kost et forsøg, af enten helbredsmæssige eller etiske årsager, kan du trygt læne dig op ad disse tre råd. Vegansk kost er et stærkt værktøj til at forbedre dit helbred, men vegansk kost byder også på mange færdigretter og stærkt forarbejdede fødevarer, hvilket jo er rart af hensyn til convenience. Men som du kan læse af ovenstående råd, vil jeg anbefale at disse har en begrænset plads i din veganske kostpyramide. Pas godt på dig selv, uanset om du er veganer eller interesseret i vegansk mad for dyrenes skyld, for miljøets skyld eller for dit helbreds skyld. Du fortjener et godt helbred, nu og i morgen.

Du kan roligt anvende opskrifterne her på Mad & Sport, da de følger ovenstående principper samt er lækre og lette at lave.

Sund vegansk kost

Kikærtesalat med avocado (HCLF) Jeg elsker at lave store bowler med salater. Ikke de der tyndbenede 90'er salater med iceberg, majs og tomat. Nej salater som vegansk kikærtesalat, der er et helt og komplet måltid i sig selv. Det er en rigtig frisk sommersalat, der er både sund, lækker og mættende. Den går rigtig fint til f.eks. en...
Frossen banan chokolade smoothie Dette billede gør ikke ligefrem denne lækre banan chokolade smoothie en tjeneste. Det ved jeg. Undskyld. Jeg skulle have brugt et billede som det fra My Vega (se sidst i artiklen). Men jeg havde ikke lige tid til at stille den helt store opstilling op og jeg havde slet ikke det rigtige lys. Desuden ...
Veganske burgerbøffer af kikærter (HCLF) Jeg kan huske, da jeg først træf min beslutning om leve vegansk, hvordan jeg blev i tvivl om hvad jeg så skulle spise. Måske kender du fornemmelsen. Jeg valgte at blive nysgerrig og hoppede fra den ene blog til den anden. Pludselig var der alle mulige opskrifter jeg aldrig havde prøvet før og proble...
Vegansk hokkaidosuppe med ingefær og hvidløg (HCLF) Jeg har efterhånden så mange supper her på bloggen, at de der læser med risikere at få det indtryk, at vi spiser virkelig meget suppe hjemme hos os. Truth be told, det gør vi. Ret præcist en gang om ugen. Jeg elsker det og børnene elsker det. Vegansk hokkaidosuppe med ingefær og hvidløg er en af fav...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *