Er mælk sundt?

Er mælk sundt Christina Schnohr

I 2008 var Ninka-Bernadette aktuel med bogen ”Kernesund Familie”. Det var en kampagne der som aldrig før, fik danskerne til at smide forarbejdede fødevarer, syntetiske tilsætningsstoffer, sukker, mel og mælk over højre skuldre, for i stedet at løbe en tur og runde af med en omgang mindfulness. Fra et folkesundheds-perspektiv var det en ekstremt succesfuld kampagne, hvor mange tusinde danskere pludselig fik øjnene op for sammenhængen mellem kost, livsstil og helbred. Ved hjælp af den kernesunde tilværelse fik de fornyet energi, slap af med overvægt, eksem, astma og listen fortsætter.

Danskerne spurgte sig selv “er mælk sundt?” og jeg har stillet Christina W. Schnor, Ph. D. i Sundhedsvidenskab det samme spørgsmål.

For midt i euforien var der alligevel nogle der faktisk ikke var så begejstrede for danskernes pludselige interesse i en sund livsstil og velvære. Sundhedsstyrelsen udstedte pludseligt advarsler mod dette, på grund af bogens anbefalinger om at undgå komælk, da det ifølge styrelsen kan være sundhedsskadeligt for børn.

Er mælk sundt? Eller er mælk ikke sundt? Christina W. Schnohr, er Ph.d. i Sundhedsvidenskab, Adjunkt ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og forfatter til en række artikler om sammenhængen mellem mælk og sundhed. Hun giver sit bud på det store spørgsmål, herunder.


Er mælk sundt? Hvad siger Ph. D. i Sundhedsvidenskab Christina Schnohr?

Christina har et uforbeholdent ønske om gennemsigtighed og åbenhed i forhold til, hvad videnskaben faktisk viser. Ikke reklamesøjler, ikke tv-kampagner, blot fakta. Derfor er Christina W. Schnohr, den helt rigtige at spørge: “Er mælk sundt?”

”Det er decideret tragisk-KOmisk, at de 3% af bogen der vedrører mælk, skal få så meget opmærksomhed, særligt fordi intet rent videnskabeligt tyder på, at mælk er sundt – tværtimod.
– Christina W. Schnohr, Ph.d. i Sundhedsvidenskab

Christina, der har et indgående kendskab til videnskabelige undersøgelser om folkesundhed, efterspørger udelukkende en nuanceret debat om spørgsmålet “er mælk sundt?”. Hun fortæller, at det piner hende når videnskaben bliver stillet til ansvar for noget videnskaben ikke kan vise.

”Vi ser studier der viser sammenhæng mellem mælk og sygdomme som prostatakræft, brystkræft og Alzheimers, men disse hører vi ikke så meget om, tilgengæld får vi af vide at mælk beskytter mod knogleskørhed, men det er ikke videnskabeligt bevist – tværtimod.”

For 7 år siden skrev Christina kronikken ”Sandheden om mælk?” og i år – allerede i år – inviterede Arla hende med til det årlige folkemøde på Bornholm, som debattør. Debatter som denne er en mulighed for at påvirke det politiske game, men det tager lang tid fordi de økonomiske interesser er enorme.

”Hvis det var sundheden der stod øverst på dagsorden, så var der ikke noget der hed
en halv liter mælk, hver dag, hele livet. Det er simpelthen ikke videnskabeligt understøttet!”
– Christina W. Schnohr, Ph.d. i Sundhedsvidenskab

Christina drak selv en halv liter mælk om dagen tidligere, men droppede det da hun fandt ud af, at det ikke var videnskabeligt velfunderet. Hun har siden kun haft gode, helbredsmæssige effekter af det. Jeg spurgte derfor Christina, med hendes indgående kendskab til sundhedsvidenskab, hvordan det kan være at Sundhedsstyrelsen ikke ændrer deres anbefalinger? Eller rettere, hvorfor deres anbefalinger er som de nu engang er?

”Sundhedsstyrelsen har fortalt mig, at de baserer deres anbefalinger på madkultur og madvaner. Det er ikke sundheden der er deres primære interesse. Når de laver anbefalinger baseret på hvad danskerne i forvejen spiser, er forskningen jo stået af for længst. Med den fremgangsmetode bliver det pludselig et pragmatisk hensyn og forskningen er sgu ikke pragmatisk!”

Sundhedsstyrelsen anbefalinger skal ramme en meget bred målgruppe, både socialgruppe 1 der kan det hele, læse det hele og har råd til det hele samt de udsatte grupper der har dårlige vilkår i forvejen. Men anbefalingerne er altså ikke optimale ud fra et helbredsmæssigt synspunkt, som mange tror og forventer!

”Det er ikke forskningen der bestemmer anbefalingerne her, men det kan man snildt bilde folk ind at det er,
for folket kan ikke sætte sig og tjekke forskningen.”
– Christina W. Schnor, Ph.d. i Sundhedsvidenskab


For mig personligt, var det utroligt interessant at få et objektivt syn på spørgsmålet “er mælk sundt?” samt et kritisk indblik i Sundhedsstyrelsens arbejdsmetoder. Igen, helt personligt for jeg forsøger at blive på min egen banehalvdel, så har jeg også haft rigtig gode erfaringer med at droppe mælken. Selvom jeg ikke har drukket mælk i snart 2 år, er mit calcium niveau helt perfekt.

Er du i tvivl og skeptisk overfor ovenstående og tænker du stadig: “er mælk sundt?” så forstår jeg det godt. Jeg kan anbefale dig at læse mit interview med Klinisk Diætist Maria Felding, om de tre primære myter om kost – og hvis du har lyst kan du jo prøve en periode uden mælk og mærke efter på egen krop. Under alle omstændigheder vil jeg gerne høre om dine erfaringer med at droppe mælken.

Muligvis de Bedste Veganske Bøffer (HCLF) De bedste veganske bøffer. Det er nok lidt af et prædikat og lidt af en titel at give sine bøffer. Men jeg har efterhånden smagt mange veganske bøffer baseret på bønner, kikærter, linser, mm., derfor må jeg indrømme, at den her opskrift er en virkelig god kandidat til titlen. Den har i hvert fald no...
Verdens største studie om kost og helbred "The China Study" er en bog af lægerne T. Colin Campbell og Thomas M. Campbell baseret på China-Cornell-Oxford studiet - et omfattende studie af 65 lokalområder i Kina. I bogen undersøger og påpeger lægerne sammenhængen mellem animalske fødevarer og kroniske lidelser som hjertekar-sygdomme, diabetes...
Er mælk og mælkeprodukter egentlig sunde? De fleste af os er vokset op med, at mælk og mælkeprodukter er nødvendige af hensyn til først og fremmest kalk og sunde knogler. Mælk var en stor del af min kost, ikke mindst i barndommen hvor jeg fik det på min morgenmad og til frokost i skolen sammen med alle mine venner. Da jeg blev ældre var det...
Tips til et langt liv fra de længstlevende mennesker Nærmest samtlige religiøse retninger, indeholder episke historier om ekstrem aldring. I følge biblen levede helgenen "Servatius" til han var 375 år, hinduernes Devraha Baba levede til han var 750 år og buddhisternes LP Suwang, der gik bort i 1995, havde vandret på jorden i mellem 200 og 500 år. Aldr...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

36 thoughts on “Er mælk sundt?

  • 15/06/2016 at 7:15
    Permalink

    Er mælk sundt…nej…heller ikke i følge min overbevisning. Min mor var heldigvis et empatisk menneske. Allerede som 2 årig nægtede jeg at drikke mælk og min mor accepterede det og jeg fik i stedet kalktilskud. For måske 10 år siden fik jeg målt mine knogler og det kunne konstateres at afkalkningen slet ikke svarede til normalen for min alder. I dag som 60 årig drikker jeg stadig ikke mælk. Jeg spiser dog lidt ost og af og til en smule fløde. Jeg føler mig meget tilpas og får ofte at vide jeg ser meget yngre ud. Sidst tippede en mig 20 år yngre. Hun manglede nu nok briller. Det var da alligevel rart ?
    Jeg er alternativ behandler, kinesiolog og jeg tester meget ofte at mælk ikke er til mennesker.

    Reply
    • 15/06/2016 at 7:35
      Permalink

      Hej Kirsten, hvor bevidst og enhedsbevidst kan man lige være som 2-årig. Sejt gået! Dejligt at høre at knoglerne er i i tip-top stand. Hvor i verden er du alternativ behandler og hvilke erfaringer har du med, at dine klienter stopper med at drikke mælk?

      Reply
      • 28/06/2016 at 13:47
        Permalink

        Hej Stefan
        Jeg er behandler i Galten, vest for Aarhus og mit firma hedder Holisticos.

        Jeg tester ofte ud fra blodtypekost, da jeg her har nogle gode lister over fødevarer som mange tåler/ikke tåler. Dog er det ikke altid man skal spise efter den blodtype man har og der flyttes også ofte rundt i kolonnerne supergavnligt, neutralt og dårligt. For dem der testes de skal spise efter blodtype A, er mælkeprodukter generelt dårlige. Dog er den økologiske mælk fra Thise noget bedre. Det er meget mennesker med gigt, muskel-led smerter, mave-tarm problemer, der har gavn af at stoppe med mælk (og svinekød fx.)
        I følge min overbevisning, kan mælk også gå ind og kalke til i kroppen, så inddirekte kan det give prob. med kirtler, blodårer og meget andet.
        Da det sjældent kun er mælken jeg kikker på, har klienten jo ikke så store forudsætninger for at vide om det er det ene eller det andet der hjælper dem OG det vil også kun være i svære tilfælde folk lægger det 100% på hylden.

        Reply
  • 15/06/2016 at 11:49
    Permalink

    Fylder snart 60 år. Har ikke rørt mælk eller mælkeprodukter i de 55 – kan bare ikke lide dem.
    Er aldrig syg, har aldrig haft eks. influenza. En sjælden gang en mindre forkølelse.
    Har redet heste det meste af mit liv, er faldet af kræet utallige gange, men har aldrig haft nogen brækkede knogler.
    Så for mig har mælk m.v. aldrig været en mangelvare, og min overbevisning er, at komælk er til kalve.

    Reply
  • 15/06/2016 at 12:27
    Permalink

    Min mormor er 95 og har hver dag i hele hendes liv drukket mælk.. (Komælk)
    Hun har stort set aldrig haft en sygedag. Og eneste medicin hun får er øjendråber.
    Hun burde jo næsten være død i dag. Hun tager også gerne en øl til aftensmaden.

    Til gengæld så ryger hun ikke. Så nej det er ikke et endegyldigt bevis på at mælk er sundhedsskadeligt

    Reply
    • 15/06/2016 at 12:35
      Permalink

      Hej Lars, tak for dit input – oghvor er jeg glad for at din mormor hun fyrer den af. Det er dejligt. For mig personligt handler det aldrig om en endegyldig sandhed, men et nuanceret billede. Vi bliver opflasket med at mælk er absolut nødvendigt for vores knogler, tænder og vækst – det indtryk får vi fra medierne og virksomhederne der har en interesse heri, men også fra Sundhedsstyrelsen – desværre er det som Christina pointerer, ikke understøttet. Det er ikke nødvendigt at drikke mælk og det er hele pointen. Du kan lade være. Det synes jeg er et vigtigt input i debatten om mælk.

      Reply
      • 15/06/2016 at 17:48
        Permalink

        Det er vel også almen velkendt at alle ikke kan ligge inde for “bell-curven”‘en – der findes da så sandelig også mennesker som kan ryge 20 smøger dagligt igennem hele livet uden at få lungekræft, men det betyder jo ikke at rygning ikke er kræftfremkaldende. Eller at forskningen som viser at x’antal rygere dør årligt pga. rygning ikke er valid.
        Det beviser bare at mennesker(og deres immunforsvar) er mere kompliceret end vi (endnu) aner.

        Reply
  • 15/06/2016 at 15:18
    Permalink

    Jeg læste engang at der er et stof i mælk som faktisk vasker kalken udaf knoglerne…læste også at Danmark er et af de mest mælkedrikkende lande i verden OG er samtidig et af de lande som lider mest af knogleskørhed!
    Jeg drikker ikke ret meget mælk mere, eller mælkeprodukter for den sags skyld. Engang døjede jeg meget med ondt i maven…der gør jeg faktisk ikke mere efter jeg har skåret ned på mælkeprodukter.

    Ja mælk er sundt….til kalve!

    Reply
  • 15/06/2016 at 15:30
    Permalink

    Hej Nina, tak for dit input. Det er korrekt at vi er et af de lande der drikker mest mælk og samtidig et af de lande med højest forekomst af knogleskørhed. Det får en til at tænke lidt over tingene. Der er rigtig mange af dem jeg har arbejdet med, og rigtig mange andre, der har samme oplevelser som du har med hensyn til mælk og maven.

    Reply
  • 15/06/2016 at 18:08
    Permalink

    Og så var skaberen af artiklen endda så “flink” at undlade det faktum at koen startede sit liv med at blive flået væk fra sin mor, uden at lære hende at kende.
    Blive voldtaget ved kønsmodenhed, få sit barn frarøvet og sendt til slagtning ved fødslen. Derefter længes efter sit nyfødte barn, men kun blive svaret med en malkemaskine og en total ignorering af smerten fra menneskets side (hvem bekymrer sig om hvad slaver føler?)
    Det kan så gentages 3-4 gange så hun leverer mælken “optimalt” til menneskerne indtil hun er så “brugt” at hun ikke kan mere og nu kan “se frem til” et skud i panden med en boltpistol(ved kun 20-25% af hendes leve alder).
    Alt den elendighed og så mener landmændende at det er acceptabelt at hælde mælken i tankevis i kloakkerne fordi de ikke tjener nok…

    Hvis dyrene kunne starte en religion så ville mennesket klart være deres afbillede af djævelen.
    Og danskerne nok de værste af dem alle når vi nu er så “dygtige” til at drikke vores mælk

    Reply
    • 15/06/2016 at 19:59
      Permalink

      Hej Mik, jeg har ikke forholdt mig til de etiske aspekter af mælkeindustrien i ovenstående artikel, fokus var på at få en nuanceret debat om, hvorvidt mælk er så nødvendigt som mange danskere ledes til at tro.

      Reply
      • 20/06/2016 at 8:33
        Permalink

        Præcis – og det er også rigtigt fint, men vi må ikke glemme den etiske som er endnu mere vigtig – men lige meget hvad så er alt fokus vi kan give det faktum at vores grove udnyttelse af disse dyr positivt.

        Reply
  • 15/06/2016 at 20:34
    Permalink

    Jeg droppede mælkeprodukter for 10 år siden og har kun haft en pande-/bihulebetændelse siden – noget jeg var vant til at have flere gange årligt. Heller ikke de halvdårlige halsbetændelser har jeg haft. Sidst jeg havde influenza var i 2005!
    Min søn fik mellemørebetændelser og da vi overbeviste familie og vuggestue om ikke at give ham mælkeprodukter og vi samtidig satte ind med probiotika, ja så forsvandt al øreballaden.
    Jeg er Kropsterapeut og har også her gode resultater, når jeg beder klienter med mave- og betændelser droppe mælken.

    Reply
    • 15/06/2016 at 20:35
      Permalink

      Halvårlige halsbetændelser skulle der stå, hvis ikke autocorrect havde overtrumfet mig ?

      Reply
    • 16/06/2016 at 7:30
      Permalink

      Hej Sisse, hvor er det fantastisk at høre din historie og din søns oplevelse. Jeg hører også fra rigtig mange, der nærmest er blevet vant til halsbetændelse, at den forsvinder som dug fra solen. Tak for dit input. Alt vel.

      Reply
  • 15/06/2016 at 21:36
    Permalink

    Jeg tror, at der hvor det er gået galt med komælk og dets sundhedsmæssige egenskaber, skyldes industrialiseringen. Mælk fra en ko for 60 år siden, kom ikke fra en ko der levede af kraftfoder om vinteren, blev fyldt med diverse kemikalier og hormoner for at optimere produktydelsen. Det er hvad vi slås med i dag.
    Jeg drikker selv 5 til 7 liter mælk ugentligt og i mine velmagtsdage som bodybuilder, drak jeg 14 til 16 liter mælk om ugen.
    Mælk er andet end Kalcium, det er en god proteinkilde idet det består af 80% Kasein og 20 valle. Netop vallen besidder sundhedsfremmende egenskaber som meget få er klar over, aminosyreprofilen matcher menneskets 100% og indeholder samtidig fraktioner (heriblandt Immunoglobuliner) der styrker immunforsvaret hos os mennesker.
    Valleprotein har vist sig at maksimere Gluthationniveauet i cellerne hvilket øger evnen til optagelse af C-vitamin, desuden skulle netop optimering af Gluthation medvirke til at styrke raske celler i en evt. kræftbehandling (hæmmer metastasedannelse og gør kræftceller mindre modstandsdygtige over for behandling). Valle skulle dermed angiveligt støtte postivt i en kræftbehandling ved at styrke immunforsvaret og de raske celler, den gør ikke en syg patient rask, men fremmer en behandling i positiv retning.
    Et år efter jeg indtog den store mængde mælk og valle ifb. med tung træning, blev jeg ikke længere ramt af hverken Roskildesyge, forkølelser, influenza eller anden epidemisk sygdom og dem der kender til hvor voldsomt hård og tung vægttræning belaster immunforsvaret, så fortæller det mig en historie der ikke kan fornægtes.
    Iøvrigt så drak datidens bodybuildere (før steroidernes indtog i dette miljø) meget mælk og spiste meget kød, det var deres eneste proteinkilder og de blev langt over 70, mange endda over 80 år og træningen fulgte dem ind i den tredje alder . . . den kan man så tænke lidt over . . .

    Reply
    • 16/06/2016 at 7:38
      Permalink

      Hej Jens, tak for dit input. Jeg er enig med dig i, at industrialiseringen er problematisk ift. det sundhedsmæssige aspekt af mælk. De forhold dyrene lever under, påvirker efter min overbevisning, naturligvis kvaliteten af mælken – jeg har dog i ovenstående artikel holdt mig helt ude af det aspekt. Men som du selv påpeger, er mælk meget mere end kalk.. Det er også mere end bare kalk og proteiner… Det er ikke min opfattelse, at de “gode” dele af mælk, opvejer de “dårlige”. De “gode” ting i mælk kan jeg få fra andre kilder, uden af få de “dårlige”. Derfor gør jeg det 🙂 Alt vel, Stefan.

      Reply
      • 17/06/2016 at 15:29
        Permalink

        Men vil de produkter du erstatter mælken med ikke bare føre nogle andre dårligdomme med sig? Jeg mener, kører det ikke bare lidt i ring så? Spurgt med positiv nysgerrighed 🙂
        Jeg tænker straks den gamle kliche-agtige talemåde – alt med måde, fungere meget godt her

        Reply
        • 20/06/2016 at 6:25
          Permalink

          Hej Mette, det kommer jo an på hvad du erstatter mælken med 🙂 Jeg anbefaler altid en sund og varieret plantebaseret kost, med masser grove kulhydrater og hele, friske råvarer. Alle som en jeg arbejder med, oplever helbredsforbedringer og øget velvære både fysisk og mentalt. På den måde oplever jeg bestemt ikke at tingene kører i ring. Tak for din nysgerrighed. Alt godt, Stefan.

          Reply
  • 16/06/2016 at 8:58
    Permalink

    Mælk indeholder en del fedt og slim som kroppen har svært ved at optage og udskille. Jeg stoppede med mælkeprodukter for 35 år siden og bortset for en gang influenza for 20 år siden, er jeg aldrig syg.
    Vi er det eneste dyr der, som voksen, spiser mælkeprodukter. Og så endda fra et andet dyr.
    Mange dyr kan slet ikke tåle komælk. Katte får tyndskid og pindsvin kan dø af det.
    I store dele af verden, klarer de sig fint uden mælk.

    Reply
    • 16/06/2016 at 9:14
      Permalink

      Hej Mike, tak for dit input. Den med katte og pindsvin var ny for mig. Jeg er enig i, at de klarer sig fint uden mælk i store dele af verden og det er jo interessant, når vi herhjemme får det indtryk, at man slet ikke kan klare sig uden – eller faktisk at det er direkte farligt at leve uden – hvilket vi heldigvis ved, at det ikke er.

      Reply
  • 16/06/2016 at 19:52
    Permalink

    Jeg er fuldstændig enig mht. At mælk er til kalve. Jeg er kosmetolog og har de sidste 16 år erfaret på mange hundrede klienter at mælk og acne ( både på krop og ansigt) har en tydelig sammenhæng! 90% af alle med store hudproblemer reagerer voldsomt på mælk!! Den nye skyr bølge og mælkeprotein pulver til fitness verdenen er en STOR udfordring. Vi mennesker skal i øvrigt ikke vokse ligeså hurigt som kalve;-)

    Reply
    • 17/06/2016 at 8:15
      Permalink

      Hej Helle, fantastisk at høre dit input. Jeg overvejer bestemt også en artikel om mælk og acne/hudproblemer, for der er så mange der er hårdt ramt af det og så mange der oplever fantastiske resultater når de dropper mælken – som du selv påpeger. Tak. Alt godt, Stefan.

      Reply
      • 20/06/2016 at 15:08
        Permalink

        Den vil jeg glæde mig til at læse;-) Faktisk har jeg haft nogle ældre kunder der havde glæde af produkter fra Thiese mejeriet – uhomogeniseret. Det er noget med at det slåes i så små molekyler at vi optager alt for meget af det vi ikke tåler. Jeg mener dog stadig at man skal holde sit mælkeindtag på et minimum eller helt droppe mælkeprodukter. En 4 kalv har 4. maver til at fordøje komælk – her mangler vi vel også et par stykker..;-)

        Reply
  • 17/06/2016 at 14:53
    Permalink

    Jeg kunne enormt godt tænke mig at vide, om de, der har gode erfaringer med at droppe mælken, drak økologisk mælk eller “konventionel”? Jeg bruger udelukkende økologiske mælkeprodukter og har ingen besvær.

    Reply
    • 20/06/2016 at 6:30
      Permalink

      Hej Rikke, godt spørgsmål. Dem jeg har arbejdet med, har primært også drukket økologisk mælk og oplevet forbedringer af at droppe den økologiske mælk. Det er også min personlige erfaring. Jeg drak altid økologisk mælk indtil jeg stoppede med at drikke mælk. Det har jeg kun haft gode erfaringer med. Jeg har det fantastisk, mit kalk-niveau er helt i top, jeg har fået pænere hud og er sluppet af med en række skavanker – f.eks. får jeg aldrig forkølelsessår mere eller blister i munden. Det var lige lidt kort, men det er altså min oplevelse med økologisk mælk.

      Reply
  • 17/06/2016 at 18:41
    Permalink

    Jeg drikker ikke mælk – min lille datter gør, jeg er overbevist om at det er hamrende sundt og godt for hende!! – Skal lige siges det kommer fra mine bryster. Min sundhedsplejerske har forsøgt at overbevise mig om at jeg skal holde op med at amme og istedet give hende en halv liter ko-mælk om dagen fordi hun har haft en vækstpause (lægen mener det er fordi hun er meget aktiv og startet med at gå tidligt). Jeg kunne simpelthen ikke se logikken i det! Og hun er slet ikke klar til at holde op med at amme, selvom hun nu er blevet 1 år. Når jeg læser denne artikel får jeg det rigtig godt med min beslutning og vil ikke lade mig skræmme til at gøre noget der føles forkert og giver hende den her hvis der bliver mere fis 🙂
    Så tak for det Stefan!

    Reply
    • 20/06/2016 at 6:38
      Permalink

      Hej C, tak for din feedback. Jeg er naturligvis glad for at artiklen kan være med til at give et nuanceret billede af komælk. Desværre er det med børn noget jeg hører og oplever ofte – og det er jo netop det som Christina taler ind til her i artiklen – at vi i Danmark har et unuanceret billede af mælk. Mange har det indtryk, at komælk er en fødevarer som man bare SKAL indtage ellers er det risikabelt for helbredet. At din sundhedsplejerske siger det, er et godt eksempel. Selv sundhedsmyndighederne anbefaler ikke længere, at man giver komælk til børn under 1 år (http://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/personer-med-saerlige-behov/spaed-og-smaaboern/maelk/maelk-til-boern-fra-0-1-aar/)

      I øvrigt siger Verdens Helbredsorganisation (WHO) at det bedste er at amme indtil 2 års alderen. Dog må børnene begynde at spise fra de er 6 måneder, men amning bør fortsætte til 2 år.
      Alt godt, Stefan.

      Reply
    • 27/06/2016 at 14:52
      Permalink

      Nogle gange skal man overhøre de der sundhedsplejersker, læger og deres komælksråd. Det gjorde jeg også, eller hun kom slet ikke med nogen råd. Hun syntes bare det var glimrende at jeg ammede mine børn til de var over 2 år. Jeg prøvede at sætte en kop mælk foran min søn, da han var 1 år. Det ville han ikke høre tale om, og datteren gik også hurtigt tilbage til brystet igen. Begge fortsatte de til jeg sagde stop kort efter 2 års alderen. Min søn kom aldrig til at drikke mælk, han har aldrig haft øreproblemer. Min datter drak mælk, men i ret moderate mængder, og jeg har aldrig hældt halve liter op til dem. I stedet stod der vand på bordet. Selv brød jeg mig ikke om mælk, men hældte det over grynene om morgenen lidt tvangsmæssigt. Da jeg holdt op med det forsvandt kronisk snue og bihulebetændelse. Jeg er næsten aldrig syg, kommer meget hurtigt over forkølelser, modsat tidligere. Mine unger er modsat mange andre teenagere ikke udpræget plaget af acne. For et par år siden var der en ung læge, der syntes min søn skulle drikke ½ L mælk om dagen. Han var lidt teenagetræt og havde også noget allergi overfor lidt af hvert. Ved udredningen fandt vi ud af at han blandt andet er allergisk overfor mælk. Godt jeg aldrig har tvunget ham til at drikke det.

      Reply
  • 22/07/2016 at 19:38
    Permalink

    Jeg har heller ikke godt af mælk. Har ikke drukket det rigtig længe, da jeg ikke kan tåle det. Jeg har en irritabel tyktarm, som ikke tåler laktosen i mælken, og holder mig derfor til havre og soya mælk. Nu kan jeg jo godt lide en kop kaffe i ny og næ, og hvis jeg får den ude i byen, og der ikke er det der hvide pulver til at putte i, ja så har jeg nogen gange fået mælk i. En ting er helt sikkert. Hvis jeg får mælke produkter med laktose, så er mine luftveje fyldt med slim næste morgen, og min næste er stoppet til. Mælk er helt klart slim dannende, og jeg mener ikke at det er godt for nogen.

    Reply
  • 23/07/2016 at 10:43
    Permalink

    Jeg har selv droppet mælk – først som et eksperiment for at se om jeg kunne mærke nogle ændringer i kroppen og det kunne jeg helt bestemt! Jeg oplevede at mine stort set kroniske mavesmerter forsvandt og jeg stoppede med at hoste slim og være stoppet i næsen. Da jeg efter en måned prøvede at drikke mælk igen, fik jeg enorme mavesmerter, nærmest kramper så nu har jeg helt droppet mælken og er faktisk virkelig glad for det!

    Reply
  • 03/08/2016 at 18:53
    Permalink

    Du nævner et sted at det har hjulpet mod blister, hvordan hænger det sammen?
    Jeg lider frygteligt af blister og prøver alt muligt uden held, gad vide om det ville hjælpe og skal det være alle typer mælkeprodukter? Har virkelig svært ved at skulle undvære ost og smør.

    Reply
    • 06/08/2016 at 19:46
      Permalink

      Hej Anne. Det er min personlige oplevelse og derfor heller ikke noget jeg rådgiver ud fra – jeg ser det som en positiv side-gevinst af at have skiftet min kost. Jeg har lidt af blister i munden og forkølelsessår (herpes) hele mit liv. Siden jeg skiftede til en plantebaseret kost, hvor jeg har udelukket alle animalske produkter (inkl. mælk og ost) har jeg ikke haft et forkølelsessår og jeg har haft meget få blister!

      Reply
  • Pingback: Er veganere fanatiske? | Vegegansk

  • 16/02/2018 at 4:42
    Permalink

    TESTIMONI AF HVORDAN HVOR FÅR HJÆLP FRA HERPES SIMPLEX VIRUS
    Dette er rigtigt, så det er alvorligt, hvem vil tro på, at urt kan helbrede herpes, jeg tror aldrig, at det vil fungere, jeg har brugt meget at få medicin fra hospitalet for at holde mig sund, det kom til et punkt, at alt jeg ventede på er døden at komme, fordi jeg var gik i stykker, en dag hørte jeg om denne store mand kaldet DR. SANI, der er godt kendt for Herpes-, hiv- og kræftbehandling, besluttede jeg at kontakte ham, jeg troede ham ikke så meget, jeg ville bare give ham en prøve, han svarede på min mail og havde brug for nogle oplysninger om mig Jeg sendte dem til ham, han forberedte en urtemedicin (CURE) og sendte den via Courier Service til levering, han gav mine detaljer til Courier Office, de fortalte mig at 3-5 dage vil jeg modtage pakken og efter at have modtaget det, jeg tog medicinen som foreskrevet af ham, efter at han havde afsluttet medicinen, fortalte han mig at gå til hospitalet for en kontrol, og jeg gik overraskende efter testen, at lægen bekræftede mig herpes simplex virus negativ, jeg troede det var en vittighed , jeg gik til andet hospital og var også negativ, tak for at redde mit liv, jeg lover at jeg altid vil vidne om dine gode værker. hvis du er herpes simplex virus patient, kontakt ham og jeg er sikker på at du vil blive helbredt også kontakte ham via
    Email: perfectherbalcure@gmail.com ELLER
    Whatsapp: +2348118184266

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *