Sådan undgår du hjertekarsygdom ifølge ekspert

Kvinden på billedet har hjertekarsygdom

Den ledende dødsårsag i den vestlige verden er hjertekarsygdom og i Danmark er dette den næst hyppigste dødsårsag. Det er egentlig et ubehageligt emne, men jeg agter at bryde det tabu der er af hensyn til de mange danskere der lever med hjertekarsygdom og for alle os der er i risiko for at udvikle det.

Et kort blik på statistikkerne fortæller lige præcis hvor alvorligt det står til.

  • Mere end halvdelen af danskerne over 55 år rammes af hjertekarsygdom
  • Mere end 450.000 danskere lever med hjertekarsygdom og antallet stiger

Én årsag til hjertekarsygdom fra vor tid største ekspert

En af vor tids største eksperter indenfor hjertekarsygdom er Dr. William Clifford Roberts. Dr. Roberts er leder af Baylor Cardiovascular Institute og redaktør for ’The American Journal of Cardiology”, hvilket han har været i mere end 25 år. Han er forfatter til mere end 1.300 videnskabelige artikler og et dusin bøger om hjertekarsygdom. Han anses for at være vor tids største ekspert indenfor området.

I 2008 udgav Dr. Roberts en stor analyse af hjertekarsygdomme. Her opsummerede han al den viden han har opbygget henover sin karriere. Ifølge Dr. Robers er der kun én årsag til hjertekarsygdomme: Kolesterol.

Dr. Roberts bakkes op af store studier som Framingham Heart Study, der endnu ikke har registreret et eneste tilfælde af hjertekarsygdom, hvor det samlede kolesteroltal har været under 150. Ikke et tilfælde siden 1948.

Hvordan du undgår hjertekarsygdom

Herhjemme gør Hjerteforeningen et stort arbejde for at oplyse om årsager til hjertekarsygdom, der ifølge Hjerteforeningen er forhøjet blodtryk, overvægt og rygning. Dr. Roberts peger på at disse er overflødige, hvis kolesterolniveauet er lavt nok.

I sin analyse argumenterer Dr. Robers for, at forhøjet blodtryk, overvægt og rygning blot øger hastigheden hvorved plak hober sig op i blodårene, men hvis kolesterolniveauet er lavt nok, er der ingenting at opbygge plak med – og det gør hastigheden overflødig.

Som metafor beskriver Dr. Roberts en flod hvor vandet løber. Hvis du ønsker at bygge en dæmning for at forhindre vandet i at løbe, er det irrelevant hvor hurtigt du kan bygge dæmningen, hvis ikke du har materialerne til at bygge med.

Ifølge Dr. Roberts er man sikret mod hjertekarsygdom, hvis man har et LDL-kolesteroltal under 70. Dr. Roberts fortæller, at den eneste måde at reducere sit LDL-kolesteroltal til under 70, er ved at følge en plantebaseret kost (vegansk, whole foods, high carb low fat).

På bloggen her har jeg masser information om hvordan du kommer i gang med en vegansk kost. Jeg håber at opskrifterne og informationerne her på siden, kan være med til at inspirere til en grønnere og sundere hverdag der beskytter dit hjerte.

Kilde: W. C. Roberts. The cause of atherosclerosis. Nutr Clin Pract, 23(5):464-467, 2008.

Sødkartofler med champignon og porrer (HCLF) Når det kommer til ernæring pr. kalorie er sødkartofler helt med fremme i feltet. I bogen ”The Blue Zones” fortæller forskningsleder Dan Buettner om de længstlevende menneskelige civilisationer på jorden. Okinawa, en ø uden for Japan, huserer netop en af verdens længstlevende civilisationer og det v...
Bønnesalat med tre slags bønner Tid til bønnesalat! For nylig fik jeg af vide, at der i Go' Aften Danmark på TV2 havde været et indslag, hvor en række danskere skulle lave sunde salater med kød som tilbehør - Det vil sige, salaten skulle være hovedretten og kødet tilbehøret. I et mainstream medie som Go' Aften Danmark, skulle sala...
Kaki-smoothie med friske bær Indtil for et par år siden, havde jeg aldrig hørt om eller sat tænderne i en kakifrugt. Kakifrugten kommer fra et kakitræ. Frugten kaldes "kakifrugt", "persimon", "sharonfrugt" eller "daddelblomme". Arten er faktisk blandt de ældste, dyrkede træer og den har været dyrket i Kina i mindst 2.000 år. He...
Sødkartoffel-suppe med ingefær og hvidløg Alle kender nogen, der kender nogen, der har den der opskrift på den magiske suppe der kan kurere en hvilken som helst forkølelse. Jeg påstår ikke at denne sødkartoffel-suppe har disse mirakuløse egenskaber, men det er godt nok tæt på! Hvis du spiser sødkartoffel-suppe ofte, er det få forkølelser de...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *