Jeg kurerede mine kroniske smerter med en plantebaseret kost

Kvinde med kroniske smerter og allergi

I størstedelen af mit liv, har jeg spist masser kød og forarbejdet mad. For omkring 4 år siden stoppede jeg med at spise kød og mejeriprodukter af etiske årsager. Kort efter forsvandt mine allergier, der havde plaget mig hele mit liv. Det var en uventet, men glædelig overraskelse.

Selvom jeg levede vegansk, var jeg langt fra sund. Jeg spiste masser forarbejdede madvarer, chips, færdigretter, Oreos og andre småkager. Der var masser sukker, olie og salt i min kost. Selvom mine allergier var forsvundet, havde jeg stadig mange helbredsproblemer.

Kroniske smerter mange, mange år

Jeg havde døjet med endometriose (en type kroniske smerter) i 20 år, invaliderende rygsmerter i 10 år samt tilbagevendende, kroniske smerter i mine hænder, fødder, ben og nakke. Der var dage, hvor jeg ikke kunne komme ud af sengen på grund af smerterne. Selvom jeg besøgte mange forskellige læger, kunne ingen af dem hjælpe mig. De fleste af dem foreslog, at jeg tog smertestillende medicin eller andre farmaceutika for at kontrollere smerterne.

Sidste sommer overtalte en af mine veninder mig til en 30-dages udfordring. Jeg skulle følge en plantebaseret (vegansk) kost bestående af hele, uforarbejdede madvarer i en hel måned. Min veninde er veganer af etiske årsager, men fokuserer på hele, uforarbejdede madvarer, hvilket betyder at hun ikke spiser fast food. Hun er virkelig ungdommelig og fuld af energi. Da jeg følte mig gammel og syg hele tiden, tog jeg imod udfordringen.

Til at starte udfordringen med, inviterede hun mig til en fællesspisning med omkring 80 andre og 80 forskellige retter. Der var virkelig noget lækkert mad og desserterne var vanvittige. Jeg lagde mærke til, at de ældre virkede så sunde og overskudsagtige. Det var en motiverende måde at starte min 30 dages udfordring med plantebaseret kost bestående af hele, uforarbejdede madvarer.

Fællesspisningen var en søndag i juli. Den efterfølgende tirsdag morgen vågnede jeg op og troede jeg skulle dø. Jeg var følelsesløs og forvirret. Jeg havde ikke været uden smerter i mindst et årti og havde helt glemt hvordan det føltes ikke at have ondt. Det var også flere år siden, at jeg havde været i stand til at sætte mig op om morgenen. Jeg ringede til min veninde og fortalte hende, at jeg muligvis var ved at dø. Hun forklarede mig, at smerterne formentlig var væk fordi jeg havde reduceret inflammationen i min krop.

Jeg havde ingen idé om hvad inflammation var eller hvad hun talte om, men det føltes magisk. Jeg kunne ikke tro den komplette forandring i min krop. Når du har levet med smerte i så lang tid som jeg, føles det at vågne uden smerter og bare sætte sig op, som ægte frihed. At gå rundt uden smerter var endnu federe! Det føltes som om jeg havde fået et nyt liv.

Jeg var ivrig efter at lære mere og finde nye opskrifter. Jeg begyndte at elske sødkartofler, plantebaseret pizza og meget mere.

Udover de kroniske smerter, så led jeg også af inkontinens (vandladningsproblemer). De fleste fortalte mig, at det var normalt for en 50-årig kvinde og at jeg skulle acceptere det. Men efter en måneds tid på plantebaseret kost, opdagede jeg, at jeg havde genvundet kontrollen over min blære. Henover de næste par måneder tabte jeg mig 12,5 kilo uden at kæmpe for det, jeg slap af med min akne og mine endometriose-smerter, som jeg havde døjet med i over 20 år. Det føltes som om jeg havde vundet i lotto!

Jeg sover godt og vågner hver morgen klokken 5:30 med masser energi og overskud. Mit humør er helt i top. For en nu 51-årig kvinde, der plejede at have problemer med at komme ud af sengen, er det helt ubeskriveligt.

Jeg ved at min historie ikke er så dramatisk som de historier om folk der taber 100 kilo og smider flere former for medicin, men jeg føler alligevel at jeg må dele den. Hvis du lider af kroniske helbreds- og smerteproblemer, så håber jeg at du vil give en plantebaseret livsstil en ærlig chance. Prøv det og mærk på din egen krop hvordan det føles.


Hendes oplevelse med kroniske smerter der pludselig forsvinder, minder mig om min egen oplevelse. Jeg led i mange år af kroniske smerter, der forsvandt efter jeg skiftede til en vegansk, plantebaseret kost med fokus på hele, uforarbejdede madvarer. Det rørte mig og derfor vælger jeg at bringe denne historie, der stammer fra “Forks over Knifes”. Her får vi et indblik i, hvor utroligt meget en sund, plantebaseret kost kan gøre ved kroniske smerter og helbreddet som helhed. Uanset om man har kroniske smerter, allergier, er overvægtig, har hjerteproblemer eller andre helbredsmæssige problemer kan kost og livsstilforandringer gøre en stor forskel.

Tips til et langt liv fra de længstlevende mennesker Nærmest samtlige religiøse retninger, indeholder episke historier om ekstrem aldring. I følge biblen levede helgenen "Servatius" til han var 375 år, hinduernes Devraha Baba levede til han var 750 år og buddhisternes LP Suwang, der gik bort i 1995, havde vandret på jorden i mellem 200 og 500 år. Aldr...
Muligvis de Bedste Veganske Bøffer (HCLF) De bedste veganske bøffer. Det er nok lidt af et prædikat og lidt af en titel at give sine bøffer. Men jeg har efterhånden smagt mange veganske bøffer baseret på bønner, kikærter, linser, mm., derfor må jeg indrømme, at den her opskrift er en virkelig god kandidat til titlen. Den har i hvert fald no...
Blomkålssalat med mango og mynte (HCLF) Denne blomkålssalat fik jeg serveret første gang, til en omgang grillede auberginer og jordbær. Det var en brandvarm sommerdag i mine svigerforældres sommerhus, hvor jeg havde været et smut i poolen med mine drenge, inden vi tændte grillen. Min svigermor fandt en opskrift på en blomkålssalat på Alle...
Tomatsuppe om aftenen – Gazpacho om dagen (HCLF) De fleste af os har en eller anden i vores omgangskreds, der har en suppe-opskrift som angiveligt slår enhver forkølelse ned. Det skyldes at suppe er en fremragende måde at få mange næringsstoffer på og derved booste immunforsvaret. Den her tomatsuppe er er ingen undtagelse. Masser gode, sunde, fris...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

2 thoughts on “Jeg kurerede mine kroniske smerter med en plantebaseret kost

 • 22/07/2016 at 19:04
  Permalink

  Hvor kan jeg finde inspiration til en plantebaseret kost?
  Mh
  Marianne

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *