Er mælk og mælkeprodukter egentlig sunde?

Mælk og mælkeprodukter er mælk sundt

De fleste af os er vokset op med, at mælk og mælkeprodukter er nødvendige af hensyn til først og fremmest kalk og sunde knogler. Mælk var en stor del af min kost, ikke mindst i barndommen hvor jeg fik det på min morgenmad og til frokost i skolen sammen med alle mine venner. Da jeg blev ældre var det i kaffen, ost på pizzaen og fløde til flødekartofler eller sovs.

Som én der er stoppet med at drikke og spise mælkeprodukter, ligger jeg mere mærke til, hvor meget der oplyses om de helbredsmæssige fordele ved mælkeprodukter i TV, ved busstoppesteder og på internettet. Jeg har set virkelig mange kampagner, hvor mælkeprodukter fremstår som nødvendige og grundlæggende i kosten – ikke mindst for børn.

Det er et meget ensidigt billede der bliver fremlagt i medierne og vi risikerer at der er danskere der vælger at drikke mælk af helbredsmæssige årsager – hvilket ville være ærgerligt hvis videnskaben viser noget andet.

Er mælk og mælkeprodukter sunde? Hvad siger videnskaben?

Et stort svensk studie fulgte svenskeres kost-, ryge- og motionsvaner i 22 år. I alt 105.000, heraf 45.000 mænd og 60.000 kvinder deltog i dette lange og omfattende studie. I studiet sammenlignede de mænd og kvinder der drak 3 glas mælk eller mere hver dag, med de der drak 1 glas mælk eller mindre hver dag.

  • Dødeligheden var næsten dobbelt så høj blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Risikoen for knoglebrud var markant højere blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde et højere niveau af oxidativ stress
  • Mændene, der drak meget mælk, havde forhøjet betændelse (inflammation) i kroppen

Dette er blot ét eksempel på et studie, der sætter spørgsmålstegn ved hvor sundt mælk er samt hvorvidt mælk er godt for vores knogler. Da der er rigtig mange studier og det er et komplekst område, har jeg interviewet Danmarks største ekspert på området, Christina W. Schnor – Du kan læse mit interview med hende ved at klikke her.

Et ord om ost

Når jeg taler med folk, er der rigtig mange der efterhånden giver udtryk for, at de egentlig ikke tror at mælk er sundt. Ikke desto mindre er der mange af de selvsamme mennesker, der tror at ost er sundt. Det strejfer mig som lidt besynderligt, når ost blot er mælk i en mere forarbejdet tilstand.

Ost er et utroligt syredannende (inflammationsdannende) produkt, der kan bestå af helt op til 80% mættet fedt. Faktisk er ost den rigeste kilde til mættet fedt i den danske kost.

Vedrørende mættet fedt skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside (altomkost.dk):

  • “Mættet fedt øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.”
  • “Det vigtigste i kosten, når du har forhøjet kolesteroltal, er at nedsætte kostens indhold af mættet fedt, der først og fremmest findes i fedt fra kød og fede mejeriprodukter (dvs. smør, ost og margarine).”

Min hensigt med ovenstående er ikke at få dig til at droppe mælkeprodukter, men mit håb er at du vil være skeptisk overfor reklamerne og nysgerrig overfor alternativet.

Du er, hvor du er og det accepterer jeg fuldt og helt. Måske du på et tidspunkt bliver så nysgerrig, at du beslutter dig for at prøve en uge uden mælk.

Herunder finder du kilder samt ekstra materiale.

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9

High Carb Low Fat Gryderet med kikærter Når du laver High Carb Low Fat Gryderet med kikærter kan du virkelig slippe din kreative side fri. Her kan du bruge stort set alle former for grøntsager du har i køkkenet, men jeg kommer med en række forslag herunder - så hvis du ikke lige er i dit mest kreative hjørne, kan du bare følge opskriften ...
Blomkålssalat med mango og mynte (HCLF) Denne blomkålssalat fik jeg serveret første gang, til en omgang grillede auberginer og jordbær. Det var en brandvarm sommerdag i mine svigerforældres sommerhus, hvor jeg havde været et smut i poolen med mine drenge, inden vi tændte grillen. Min svigermor fandt en opskrift på en blomkålssalat på Alle...
Verdens største studie om kost og helbred "The China Study" er en bog af lægerne T. Colin Campbell og Thomas M. Campbell baseret på China-Cornell-Oxford studiet - et omfattende studie af 65 lokalområder i Kina. I bogen undersøger og påpeger lægerne sammenhængen mellem animalske fødevarer og kroniske lidelser som hjertekar-sygdomme, diabetes...
Veganske havrekager spreder varme og glæde Første gang jeg lavede veganske havrekager, blev jeg ret glædeligt overrasket. De er nemlig så lette at lave, at jeg sagtens kan lave dem en mandag morgen sammen med min ældste. Vi hjælpes ad med at mose bananer, blande havregryn og banan sammen samt smide dem i ovnen. Mens de er i ovnen leger vi og...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *