Er mælk og mælkeprodukter egentlig sunde?

Mælk og mælkeprodukter er mælk sundt

De fleste af os er vokset op med, at mælk og mælkeprodukter er nødvendige af hensyn til først og fremmest kalk og sunde knogler. Mælk var en stor del af min kost, ikke mindst i barndommen hvor jeg fik det på min morgenmad og til frokost i skolen sammen med alle mine venner. Da jeg blev ældre var det i kaffen, ost på pizzaen og fløde til flødekartofler eller sovs.

Som én der er stoppet med at drikke og spise mælkeprodukter, ligger jeg mere mærke til, hvor meget der oplyses om de helbredsmæssige fordele ved mælkeprodukter i TV, ved busstoppesteder og på internettet. Jeg har set virkelig mange kampagner, hvor mælkeprodukter fremstår som nødvendige og grundlæggende i kosten – ikke mindst for børn.

Det er et meget ensidigt billede der bliver fremlagt i medierne og vi risikerer at der er danskere der vælger at drikke mælk af helbredsmæssige årsager – hvilket ville være ærgerligt hvis videnskaben viser noget andet.

Er mælk og mælkeprodukter sunde? Hvad siger videnskaben?

Et stort svensk studie fulgte svenskeres kost-, ryge- og motionsvaner i 22 år. I alt 105.000, heraf 45.000 mænd og 60.000 kvinder deltog i dette lange og omfattende studie. I studiet sammenlignede de mænd og kvinder der drak 3 glas mælk eller mere hver dag, med de der drak 1 glas mælk eller mindre hver dag.

  • Dødeligheden var næsten dobbelt så høj blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Risikoen for knoglebrud var markant højere blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde et højere niveau af oxidativ stress
  • Mændene, der drak meget mælk, havde forhøjet betændelse (inflammation) i kroppen

Dette er blot ét eksempel på et studie, der sætter spørgsmålstegn ved hvor sundt mælk er samt hvorvidt mælk er godt for vores knogler. Da der er rigtig mange studier og det er et komplekst område, har jeg interviewet Danmarks største ekspert på området, Christina W. Schnor – Du kan læse mit interview med hende ved at klikke her.

Et ord om ost

Når jeg taler med folk, er der rigtig mange der efterhånden giver udtryk for, at de egentlig ikke tror at mælk er sundt. Ikke desto mindre er der mange af de selvsamme mennesker, der tror at ost er sundt. Det strejfer mig som lidt besynderligt, når ost blot er mælk i en mere forarbejdet tilstand.

Ost er et utroligt syredannende (inflammationsdannende) produkt, der kan bestå af helt op til 80% mættet fedt. Faktisk er ost den rigeste kilde til mættet fedt i den danske kost.

Vedrørende mættet fedt skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside (altomkost.dk):

  • “Mættet fedt øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.”
  • “Det vigtigste i kosten, når du har forhøjet kolesteroltal, er at nedsætte kostens indhold af mættet fedt, der først og fremmest findes i fedt fra kød og fede mejeriprodukter (dvs. smør, ost og margarine).”

Min hensigt med ovenstående er ikke at få dig til at droppe mælkeprodukter, men mit håb er at du vil være skeptisk overfor reklamerne og nysgerrig overfor alternativet.

Du er, hvor du er og det accepterer jeg fuldt og helt. Måske du på et tidspunkt bliver så nysgerrig, at du beslutter dig for at prøve en uge uden mælk.

Herunder finder du kilder samt ekstra materiale.

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9

Veganske madpandekager (HCLF) Der findes uendeligt mange kombinationer af fyld til madpandekager og det er en af de ting, der gør veganske madpandekager til en af mine absolutte favoritter. Jeg bruger ofte madpandekager til at ‘tømme køleskabet’ og smider alt hvad vi har af grøntsager efter en omgang ris og lidt avocado, ruller ...
Rask På Raw med Louise Koch Her får du historien om, hvordan Louise Koch gik fra dyb depression og en lang række helbredsproblemer, til et vibrende og livligt helbred. Det er en historie jeg i særdeleshed kan relatere til, da både Louise og jeg har været igennem smerter og frustrationer, for til sidst at blive raske via kostæn...
Det europæiske studie om mad og cancer For en ernæringsnørd som mig, er det en fornøjelse at læse et så stort, koordineret Europæisk studie om mad og cancer, som Det Europæiske studie om mad og cancer. Med sine 521.000 deltagere fra 10 europæiske lande, er studiet blandt verdens største studier indenfor sit felt. Formålet med studiet er ...
Tomatbulgur – Vegansk bulgursalat med tomat (HCLF... Da jeg var i Det Sunde Køkken på et tidspunkt, havde de en vegansk bulgursalat som de kaldte for "Tomatbulgur". Den var virkelig, virkelig god. Jeg har siden forsøgt at skabe min egen udgave af den. Jeg har leget med både grove og fine bulgur, med forskellige mængder af tomat og forskellige typer af...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *