Er mælk og mælkeprodukter egentlig sunde?

Mælk og mælkeprodukter er mælk sundt

De fleste af os er vokset op med, at mælk og mælkeprodukter er nødvendige af hensyn til først og fremmest kalk og sunde knogler. Mælk var en stor del af min kost, ikke mindst i barndommen hvor jeg fik det på min morgenmad og til frokost i skolen sammen med alle mine venner. Da jeg blev ældre var det i kaffen, ost på pizzaen og fløde til flødekartofler eller sovs.

Som én der er stoppet med at drikke og spise mælkeprodukter, ligger jeg mere mærke til, hvor meget der oplyses om de helbredsmæssige fordele ved mælkeprodukter i TV, ved busstoppesteder og på internettet. Jeg har set virkelig mange kampagner, hvor mælkeprodukter fremstår som nødvendige og grundlæggende i kosten – ikke mindst for børn.

Det er et meget ensidigt billede der bliver fremlagt i medierne og vi risikerer at der er danskere der vælger at drikke mælk af helbredsmæssige årsager – hvilket ville være ærgerligt hvis videnskaben viser noget andet.

Er mælk og mælkeprodukter sunde? Hvad siger videnskaben?

Et stort svensk studie fulgte svenskeres kost-, ryge- og motionsvaner i 22 år. I alt 105.000, heraf 45.000 mænd og 60.000 kvinder deltog i dette lange og omfattende studie. I studiet sammenlignede de mænd og kvinder der drak 3 glas mælk eller mere hver dag, med de der drak 1 glas mælk eller mindre hver dag.

  • Dødeligheden var næsten dobbelt så høj blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Risikoen for knoglebrud var markant højere blandt kvinder, der drak tre glas eller derover
  • Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde et højere niveau af oxidativ stress
  • Mændene, der drak meget mælk, havde forhøjet betændelse (inflammation) i kroppen

Dette er blot ét eksempel på et studie, der sætter spørgsmålstegn ved hvor sundt mælk er samt hvorvidt mælk er godt for vores knogler. Da der er rigtig mange studier og det er et komplekst område, har jeg interviewet Danmarks største ekspert på området, Christina W. Schnor – Du kan læse mit interview med hende ved at klikke her.

Et ord om ost

Når jeg taler med folk, er der rigtig mange der efterhånden giver udtryk for, at de egentlig ikke tror at mælk er sundt. Ikke desto mindre er der mange af de selvsamme mennesker, der tror at ost er sundt. Det strejfer mig som lidt besynderligt, når ost blot er mælk i en mere forarbejdet tilstand.

Ost er et utroligt syredannende (inflammationsdannende) produkt, der kan bestå af helt op til 80% mættet fedt. Faktisk er ost den rigeste kilde til mættet fedt i den danske kost.

Vedrørende mættet fedt skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside (altomkost.dk):

  • “Mættet fedt øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.”
  • “Det vigtigste i kosten, når du har forhøjet kolesteroltal, er at nedsætte kostens indhold af mættet fedt, der først og fremmest findes i fedt fra kød og fede mejeriprodukter (dvs. smør, ost og margarine).”

Min hensigt med ovenstående er ikke at få dig til at droppe mælkeprodukter, men mit håb er at du vil være skeptisk overfor reklamerne og nysgerrig overfor alternativet.

Du er, hvor du er og det accepterer jeg fuldt og helt. Måske du på et tidspunkt bliver så nysgerrig, at du beslutter dig for at prøve en uge uden mælk.

Herunder finder du kilder samt ekstra materiale.

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9

Quinoa med frugt og nødder Jeg elsker quinoa. Dette lille frø fra en plante (quinoaplanten) der vokser i Andesbjergene i Sydamerika, indeholder alle essentielle aminosyrer, samt omega 3. Quinoa har et højt proteinindhold på 15-20%, samt et lavt fedtindhold på omkring 5%. Det eneste problem jeg har med quinoa, er at det er for...
Madboller (HCLF) – et hjemmebagt måltid De her madboller kommer med stor inspiration fra Dr. McDougall Danmark. Det var her jeg første gang stødte på idéen med at bage en bolle der udgør et helt måltid. Madbollerne er ganske enestående fordi de er: Virkelig lette at lave Utroligt velsmagende Et komplet måltid hvor man ikke b...
Hvorfor du bør undgå medicin ifølge Dr. Peter Gøtzsche... Peter Gøtzsche er overlæge; professor i klinisk forskningsdesign og analyse, grundlægger af det Nordiske Cochrane Center, forfatter til mere end 70 videnskabelige artikler i top-fem tidsskrifterne og citeret mere end 15.000 gange. Da Peter Gøtzsche er et af de mennesker, der ved mest om hvorfor man ...
Frisk og grøn ananas smoothie Mine børn elsker at være med til at lave smoothies og denne ananas smoothie er ingen undtagelse. Jeg elsker når vi står i køkkenet sammen og gør alle frugterne og grøntsagerne klar. De smovser alle de sunde og lækre frugter og grøntsager i sig. Jeg er virkelig priviligeret over at have to børn der ...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *