Klinisk Diætist Felding’s 3 myter om kost

Maria Felding vegansk klinisk diætist

Det er en stor fornøjelse at introducere Maria Felding her på bloggen. Maria er uddannet klinisk diætist med en kandidatgrad i klinisk ernæring. Hun er certificeret i LOW FODMAP diæten samt skribent for ”Lægemagasinet”, ”Børn & Fritid”, ”Vegetaren” og ”Voksnekvinder.dk”. Maria er forfatter til række videnskabelige artikler og en af landets klareste stemmer, hvad angår sammenhængen mellem kost og helbred. I interviewet herunder udforsker hun og jeg, 3 af de mest udbredte myter om kost og ernæring.


Klinisk Diætist Maria Felding og de 3 myter om kost

En smuk, sen-sen-sensommeraften i september, fik jeg fornøjelsen af diætist Maria Feldings selskab, til en snak om sammenhængen mellem kost og helbred. Med et brændende ønske om at hjælpe andre, trækker Maria tæppet væk under nogle af de største myter indenfor kost og ernæring, løfter sløret for sammenhængen mellem kosten og de livsstilssygdomme der plager vores land samt kommer med praktiske tips til hvad du skal gøre for at blive sygdommene kvit, få et bedre helbred og mere energi.

Allerede i teenageårene, havde Maria en indgående interesse for kost og ernæring. Hun havde dog det samme udgangspunkt og den samme viden som mange andre.

»Jeg troede det samme som alle andre, om alle de ting vi i dag ved, blot er myter.
”Kød og proteiner”, ”mælk og calcium” samt ”fisk og omega 3” er eksempler på disse myter!«
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Myte #1: Kød er proteiner

Da jeg spørger Maria, hvad der er den største myte vedrørende kost og ernæring, er hun ikke i tvivl – proteiner, proteiner og atter proteiner.

»Jeg kan godt forstå at danskerne er så fokuserede på protein, for vi bliver proppet med informationer om at huske proteinerne. Men det er én stor og meget ærgerlig misforståelse, for vi får rigeligt og mere er ikke bedre!«
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Derimod bør alle ifølge Maria, koncentrere sig om kostfibre og ernæringsoptimering. I omegnen af 1 million danskere lider af tarmsygdomme eller fordøjelsesproblemer. Udbredelsen af fordøjelsesproblemer har nået et niveau i vores land, hvor lægerne nu beskriver det som en ’typisk dansk tarm’.

»Mange af mine klienter har prøvet alt og været hos mange forskellige behandlere,
for at komme af med en irriteret tarm, men har aldrig hørt om kostfibre.«
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Da jeg spørger Maria hvordan proteiner, kostfibre og fordøjelsesproblemer hænger sammen, fortæller hun, at den typiske danske kost indeholder så mange animalske produkter og proteiner, at mængden af kostfibre bliver alt for lille – og at de færreste derfor når de anbefalede 25-35 g om dagen, hvilket i forvejen er lavt sat. Det skyldes, at kostfibre udelukkende findes i plantebaserede fødevarer og at alle animalske produkter er blottet for kostfibre. Uden kostfibre fungerer vores tarm ikke særlig godt, da det er kostfibrene der sikrer et sundt tarmmiljø og at ”sagerne” flyder let igennem.

Udover problematikken ved for meget animalsk protein, fremhæver Maria at man let kan få dækket alle sine proteinbehov via en plantebaseret kost og at dette er 100% bakket op af videnskaben.

Myte #2: Mælk og calcium

Jeg har her på Mad & Sport skrevet om mælk og mejeriprodukter ved tidligere lejligheder. Da samtalen falder på netop mælk, er jeg naturligvis interesseret i Maria’s holdning hertil. Som klinisk diætist og skribent for en række magasiner, er Marias holdning til mælk og mælkeprodukter klar:

”Jeg kan ikke se hvordan nogen kan argumentere for, at hverken mælk eller ost kan være sundt!”
”Du får ingen fibre, ingen antioxidanter eller phytokemikalier.”
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Mælk forbindes ofte med stærke knogler, men det bakkes ikke op af videnskaben. Faktisk tværtimod. Ifølge Maria og videnskabelige undersøgelser, er det der giver stærke knogler en basisk kost bestående af frugt og grønt med udeladelse af syredannende animalsk protein (heriblandt mælkeprodukter) og vægtbærende motion.

“At forvente at calcium giver stærke knogler, er lige som at forvente store muskler af at spise protein.
Det kræver altså en tur i træningscenteret og ikke i køkkenet.”
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Vi falder derefter i snak om, hvad det egentlig vil sige, at noget er sundt – hvor det viser sig, at Maria har et ganske jordnært forhold til ordet ”sundt”. Ifølge Maria er noget sundt, når der er mere af det gode end af det dårlige – og at der helst skal være meget af det gode og ingenting af det dårlige. Det handler for Maria om, at kalorieoptimere – dvs. at hver enkelt bid skal give dig så mange sundhedsfremmende stoffer som muligt.

Myte #3: Fisk og omega 3

Den næste bid af samtalen med Maria, er noget vandet. Vi taler nemlig om fisk, omega 3 og hvad der er op og ned i den sammenhæng. Da vi tager hul på emnet, fortæller Maria, at fisk indeholder alle 3 Omega fedtsyrer… Men, men, men… At fisk også indeholder andet end bare Omega 3.

”Fisk er ikke udelukkende omega 3, du får også kviksølv, kolesterol, methionin, cholin og en lang række miljøgifte vi ikke har godt af, sammen med omega 3.”
– Klinisk Diætist, Maria Felding

Det der med at spise fisk for omega 3, er altså ligesom at lyse med en lommelygte i mørket, du ser kun der hvor lyset rammer. Hvis du nu tænder lyset i lokalet, kan du se alt det andet skidt – alt det du gerne vil undgå.

Maria mener at fisk og Omega 3 repræsenterer et helt generelt problem, nemlig at man reducerer en fødevare til at handle om ét næringsstof – fisk handler om Omega 3, mælk handler om calcium og kød handler om protein – derved overser man det store billede.

Fisken på disken – nej rettere, lad den blive i havet – for ifølge Maria er langt det vigtigste, når det kommer til omega 3, at reducere mængden af omega 6 i ens kost. På en kødfyldt dansk kost, vil de fleste nemlig få 15 gange for meget omega 6. De rigeste kilder til omega 6 er vegetabilske olier og animalske produkter. Maria mener, at man skal begrænse olie og animalske produkter og fokusere på at få sit omega 3 fra hele, plantebaserede fødevarer så som:

  • Hørfrø
  • Chiafrø
  • Valnødder
  • Sojabønner
  • Grøntsager såsom spinat og grønkål

Læs med i næste artikel, hvor Maria Felding kommer med tips til hvordan du får etableret nye, sunde vaner, hvad man skal være opmærksom på med børn og plantebaseret kost samt hvad du skal spise for at få et godt helbred.

Find Maria Felding her:

Er mælk og mælkeprodukter egentlig sunde? De fleste af os er vokset op med, at mælk og mælkeprodukter er nødvendige af hensyn til først og fremmest kalk og sunde knogler. Mælk var en stor del af min kost, ikke mindst i barndommen hvor jeg fik det på min morgenmad og til frokost i skolen sammen med alle mine venner. Da jeg blev ældre var det...
Hvordan Finland lærte at undgå hjertekarsygdomme Da jeg første gang læste om North Karelia projektet og de utrolige resultater, faldt jeg ned af stolen. Da jeg så læste i Dan Buettners "The Blue Zones Solution" at han havde haft succes med at indføre lignende forandringer og resultater i lokalområder i USA, blev jeg endnu mere begejstret. Selvom...
Mango smoothie med jordbær Når det kommer til smoothie er jeg ikke videre god til at følge opskrifter. Jeg tager altid udgangspunkt i hvad der er i køleskabet og hvad jeg tror der smager godt sammen. Ærlig talt, så bliver det lidt autonomt nogle gange og jeg ender ofte med at drikke noget, jeg egentlig ikke helt ved hvad er. ...
Tomatsuppe om aftenen – Gazpacho om dagen (HCLF) De fleste af os har en eller anden i vores omgangskreds, der har en suppe-opskrift som angiveligt slår enhver forkølelse ned. Det skyldes at suppe er en fremragende måde at få mange næringsstoffer på og derved booste immunforsvaret. Den her tomatsuppe er er ingen undtagelse. Masser gode, sunde, fris...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *