6 overraskende forandringer da jeg skiftede til en plantebaseret kost

Mand der følger en plantebaseret kost high carb low fat vegansk plantebaseret kost

Da jeg valgte at følge en plantebaseret kost (vegansk kost), var det i et forsøg på at slippe af med nogle kroniske smerter der havde plaget mig i årevis. Jeg anede ikke hvad jeg havde i vente. Skyhøjt energiniveau, bedre humør og mental klarhed er blot et par af de mange positive overraskelser. Men der er endnu mere i det. Her er 6 af de ting der overraskede mig.

#1 Jeg reducerede inflammationen i min krop

Kronisk inflammation er forbundet med stress, hjertekarsygdomme, slagtilfælde, diabetes og en række andre helbredsproblemer. Måske var det også det, der forsagede mine smerter. En plantebaseret kost er naturligt anti-inflammatorisk, da kosten er rig på fibre, antioxidanter og fytokemikalier. Samtidig indeholder kosten meget lidt af det der øger inflammation, så som mættet fedt og endotoksiner, der primært findes i animalske varer.

#2 Jeg reducerede mit kolesterolniveau

Forhøjet kolesterol er en risikofaktor for hjertekarsygdomme og slagtilfælde, to af de ledende dødsårsager i Danmark. En plantebaseret kost reducerer kolesterolniveauet, fordi kosten ikke indeholder kolesterol og nærmest intet mættet fedt, der primært findes i kød, ost og andre animalske produkter. Derudover er en plantebaseret kost rig på fibre, hvilket reducerer kolesterolniveauet yderligere. Studier har vist, at når folk skifter til en plantebaseret kost, så falder deres kolesterolniveau med op til 35%

#3 Jeg gav mit tarmsystem en chance

De trillioner af mikroorganismer der lever i vores kroppe, kaldes kollektivt for mikrobiotika. Mikrobiotika bliver i stigende grad anerkendt som essentielle for vores helbred. De fordøjer vores mad, producerer vigtige næringsstoffer, træner vores immunforsvar, aktiverer og de-aktiverer vores gener samt beskytter os mod cancer. Mikrobiotika spiller en vigtig rolle i forhold til vægt, diabetes, hjertekarsygdomme, tarmsygdomme og leversygdomme.

Plantebaseret kost skaber et sundt tarmsystem. De mange fibre i kosten forbedrer væksten af de gode bakterier i vores tarme og sikrer en hvis regelmæssighed, konsistens og kvalitet af det der sker på tønden. Et sundt tarmmiljø er altafgørende for humøret. 90% af lykkehormonet (serotonin) produceres nemlig i tarmene.

#4 En plantebaseret kost ændrede mine gener

Det lyder utroligt. Forskerne har fundet ud af, at miljø- og livsstilsfaktorer aktiverer og de-aktiverer gener. Man kalder det epi-genetik. En plantebaseret kost ændrer hvordan og hvorvidt gener udtrykkes. Eksempelvis har studier vist, at en plantebaseret kost kan reducere cancer-genets udtryk, hos mænd med lav risiko for prostatacancer.

#5 Jeg reducerede risikoen for at jeg får diabetes

Mange danskere lider af præ-diabetes, et forstadie til diabetes 2. En plantebaseret kost, rig på fibre og fuldkornsprodukter, forebygger diabetes 2. Men selv efter at diabetes 2 er blevet konstateret, kan en plantebaseret kost forbedre eller endda helbrede diabetes 2 tilstanden.

I et studie af Adventisterne i Californien, fandt forskerne at dobbelt så mange omni-spisende havde diabetes 2, sammenlignet med veganere. Senest viste et studie at en plantebaseret kost er bedre for diabetikere end den anbefalede “diabetes-kost”. Flere studier har vist at animalsk protein, særligt rødt kød og forarbejdet kød, øger risikoen for at udvikle diabetes 2.

#6 Jeg gjorde en forskel for miljøet

Da jeg skiftede til en plantebaseret (vegansk kost) var det som sagt i et ret despreat forsøg på at slippe af med nogle fysiske smerter. Jeg vidste ikke på det tidspunkt, at animalsk landbrug er den største Co2 udleder, den største land- og vandforbruger samt den primære årsag til ødelæggelse af vildt dyreliv, skovfældning og artudryddelse.

Jeg vidste ikke ovenstående, da jeg besluttede mig for at ændre mine kostvaner i håb om at slippe af med nogle livskvalitets-begrænsende smerter. Jeg er glad for at jeg gjorde det alligevel, men gid jeg havde vidst det fra start af.

Verdens letteste kartoffelsalat (HCLF) Der går ikke mange instrukser på denne kartoffelsalat, for den er så let at lave. Til gengæld er den ganske god at have ved hånden når man alligevel har lidt kartofler i overskud. Du tager ganske simpelt og skærer kolde, kogte kartofler i mindre stykker, tilføjer en dressing og purløg. Det giver ver...
Veganske havrekager spreder varme og glæde Første gang jeg lavede veganske havrekager, blev jeg ret glædeligt overrasket. De er nemlig så lette at lave, at jeg sagtens kan lave dem en mandag morgen sammen med min ældste. Vi hjælpes ad med at mose bananer, blande havregryn og banan sammen samt smide dem i ovnen. Mens de er i ovnen leger vi og...
Er fiskeolie sundt? Spørgsmålet "Er fiskeolie sundt?" poppede for første gang ind i mit hoved, da en af mine venner tog en kapsel, lagde den i et glas vand og klippede den over med en saks. Jeg blev virkelig overrasket over at se, hvordan olien var grumset, usammenhængende, beskidt og duftede fælt. Jeg tænkte, at det h...
De bedste hjemmesider med veganske opskrifter Her på bloggen har jeg samlet en del opskrifter, der alle er sunde, nærende, veganske opskrifter. Opskrifterne har det til fælles, at de udover at være veganske er: ♣ primært High Carb Low Fat (HCLF) ♣ enten oliefri eller med meget lidt olie ♣ enten uden eller med meget få forarbejdede fødevare...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *