Hvordan Finland lærte at undgå hjertekarsygdomme

Undgå hjertekarsygdomme i Finland North Karelia

Da jeg første gang læste om North Karelia projektet og de utrolige resultater, faldt jeg ned af stolen. Da jeg så læste i Dan Buettners “The Blue Zones Solution” at han havde haft succes med at indføre lignende forandringer og resultater i lokalområder i USA, blev jeg endnu mere begejstret. Selvom jeg har brugt mange timer på at studere hvor meget kosten betyder for vores helbred og selvom jeg har mærket det på min egen krop, bliver jeg alligevel stadig forbløffet over de fantastiske resultater med at undgå hjertekarsygdomme og cancer.


Nøgleresultater

Som følge af ændringer til Finnernes kost og livsstil var de i stand til at opnå følgende resultater:

  • Projektet reducerede dødelighed fra alle årsager med 62%
  • Projektet reducerede dødelighed fra cancer med 65%
  • Projektet reducerede dødelighed fra hjertekarsygdomme med 85%
  • Det gennemsnitlige blodtryk og kolesteroltal faldt markant i perioden


I 70’erne havde Finland den højeste dødelighed fra hjertekar-sygdomme i verden. Her var det ikke unormalt, at selv middelaldrende mænd og kvinder (35-64 årige) døde af hjertekarsygdomme. North Karelia projektet blev startet som et nationalt forebyggelsesprojekt hvor forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og rygning var de primære risikofaktorer der skulle forebygges.

Hele lokalsamfundet blev involveret i dette kæmpe, kulturelle forandringsprojekt. Vi taler om skoler, supermarkeder, fødevareindustrien, frivillige organisationer, restauranter, mm. Projektet løb fra 1970 til 2006 og i denne periode reducerede de dødeligheden for 35-64 årige, fra alle dødsårsager, med 62% Finnerne lærte at undgå hjertekarsygdomme, da de reducerede antallet af dødsfald fra hjertekarsygdomme med helt op til 85%

Hvordan begyndte Finnerne at undgå hjertekarsygdomme

I løbet af 70’erne, fik de med hjælp fra hele samfundet, gennemført en række kulturelle ændringer i Finnernes kost. Blandt andet begyndte langt flere at bruge plantebaserede olier i deres madlavning, frem for animalske olier – og der kom mere fokus på vigtigheden af sund, grøn kost. I madvarer som pølser og lignende, blev en del af indholdet byttet ud med plantebaserede alternativer.

Alene det, at Finnerne nærmede sig mere plantebaseret kost, viste sig at have en stor effekt på dødeligheden – faktisk vurderede forskerne, at den primære årsag til det markante fald i dødelighed, skyldtes kostændringer.

Dette stemmer utroligt fint overens med de 4 råd til et langt liv fra verdens længstlevende mennesker. Det interessante er, at forfatteren til “The Blue Zones” har ledt lignende projekter i USA, hvor de har fået hele byer og lokalområder til at ligge deres livsstil om – og de har skabt fantastiske resultater.

Jeg ved godt, at der er mange der synes at disse videnskabelige undersøgelser er super nørdede og i bund og grund kedelige statistikker. Men I min egen overgang til en vegansk kost og livsstil, var det ekstremt vigtigt for mig at konstant vide, at mit eget helbred og ikke mindst min families helbred var godt dækket ind på en vegansk kost. Jeg håber blot, at du der måske står på springbrættet til en vegansk livsstil eller blot med interesse for en sundere hverdag, kan finde samme ro, inspiration og mod i disse som jeg.

Læs evt. selv mere om projektet her:
Link 1
Link 2
Link 3
Link 4

Rødkålssalat med hindbær – en julesalat! Den her rødkålssalat har fået masser opmærksomhed til juleaftener og julefrokoster, fordi den er både frisk, sød og sprød. Men vi spiser den nu ikke kun til jul, den kan laves hele året rundt, men rødkålssalaten er særlig lækker omkring juletid, hvor jeg klart anbefaler at man tilføjer kaki-frugter....
Her er tricket der får havregrød til at smage fantastis... For et par år siden, var havregrød en af de værste morgenmadsretter jeg kunne komme i tanke om. Hvis jeg absolut skulle spise det, var det med masser sukker og syltetøj på. Jeg kunne ikke udstå smagen af havregrød, indtil jeg faldt over dette simple trick der ændrede min verden. I dag er havregrød i...
Reducér risikoen for cancer med dette tip ifølge stort ... Vi lever i en verden af paradokser. Lys og mørke, ying og yang, liv og død. Vi ved at døden er uundgåelig, et stop på rejsen om man vil, et endeligt vil andre påstå. Ingen ved det og det er måske derfor det optager os så meget. Dette studie, med mere end 100.000 deltagere, giver ét simpelt råd til h...
Jeg var overvægtig, men tabte 120 kilo og fik mit liv i... Jeg har været overvægtig i størstedelen af mit liv. Jeg var isoleret i skolen og blev drillet på grund af min vægt. Jeg fik aldrig en kæreste som teenager og blev heller ikke inviteret til afgangsfesten. Mit eneste ønske var at tabe mig og holde vægten nede. Jeg prøvede alle diæter og som regel tabt...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *