Denne fødevare gør vægttab sværest

Vægttab behøver ikke være en kamp

Mange kostvejledere anbefaler deres klienter, at de holder sig til det magre kød (kylling) for at tabe sig eller undgå at tage på. Intentionen er naturligvis at hjælpe deres klienter med vægttab samt at få kontrol over vægten.

Da Anima for nyligt offentliggjorde billedet herunder, der viser hvordan kyllinger i dag bliver overvægtige på rekordtid, kom jeg sådan til at tænke på, hvordan overvægtige kyllinger påvirker vægt. Tilgiv mig den noget makabre metafor, men jeg spurgte mig selv: ”hvis man spiser ”overvægt”, bliver man så overvægtig?”

Alle de største livsstilstudier peger nemlig på overvægt som den største risikofaktor i forhold til livsstilssygdomme, men desværre viser de seneste tal at antallet af overvægtige stiger:

  • 44% kvinder er overvægtige og tallet er stigende
  • 15% af kvinder er svært overvægtige og tallet er stigende
  • Lidt over 50% mænd er overvægtige

Da ovenstående gik op for mig, gjorde det mit spørgsmål endnu mere interessant og i min søgen efter svar på hvordan overvægtige kyllinger påvirker vægten, fandt jeg kost- og ernæringsstudiet EPIC-Panecea.

Kost- og ernæringsstudiet: EPIC-Panecea

Dette studie er et af verdens største kost- og ernæringsstudier. Her fulgte forskerne kostvanerne for næsten 400.000 personer og målte deres vægt henover en periode på 5 år.

De fandt en positiv sammenhæng mellem kødforbrug og vægtforøgelse hos mænd og kvinder – både blandt normalvægtige, overvægtige, rygere og ikke rygere. Dette bekræftes af andre studier, der har påvist at hhv. vegetarer og veganere vejer markant mindre end omni-spisende.

En kalorie er ikke bare en kalorie

Der hvor studiet dog særligt adskiller sig fra tidligere studier, er at forskerne var i stand til at påvise en vægtforøgelse selv EFTER at de kontrollerede for totalt kalorieindtag.

De flest tror, at én kalorie er én kalorie og derved at kilden er ubetydelig i forhold til vægt. Der er nogle der tror, at fordi kød indeholder mange kalorier, får man flere kalorier hvis man spiser kød, end de der lever vegetarisk/vegansk – og at det er derfor man tager mere på.

Men studiet her viser, at kilden ikke er ubetydelig – de fandt sammenhæng mellem vægtforøgelse og kødforbrug, selv efter de kontrollerede for antallet af kalorier.

Med andre ord, spiser to personer præcist samme antal kalorier, vil den der spiser kød tage mere på, end den der ikke spiser kød. I studiet kunne de endda identificere, hvor meget mere vedkommende der spiser kød vil tage på, samt hvilken type af kød der øger vægten mest.

Den fødevarer der gør vægttab sværest er…

I dette studie, et af de største kost- og ernæringsstudier nogensinde gennemført, fandt de en markant sammenhæng mellem det totale kødforbrug og vægtforøgelse – selv efter at de kontrollede for antal kalorier Det der gav flest ekstra kilo på vægten var ifølge studiet… Kylling!

Jeg skriver dette, fordi jeg ved der er rigtig mange danskere der kæmper med vægten. Jeg kender nogle af dem, men jeg ser dem også på diverse vægttabsfora. Danskere der er frustrerede over at spise mindre og mindre, men ikke tabe sig. Jeg skriver ligeledes til alle de danskere der med hjertet på rette sted, gør deres absolut bedste for at hjælpe andre med at tabe sig. Måske har de ikke hørt om dette studie, der ikke bare er et hvilket som helst studie, men et omfattende studie der giver en forklaring på hvorfor vægttab er så svært.

Da jeg efterhånden har rådgivet en del, der har prøvet diverse diæter samt kæmpet med cravings og alt for små portioner, ved jeg at vægttab ikke behøver at være en kamp. Når du følger en primært plantebaseret kost med fokus på hele, friske råvarer som beskrevet her på bloggen, kan du spise ordentlige portioner og blive ordentligt mæt, samtidig med at du taber dig.

Det behøver ikke være en kamp.. Alt godt til dig..

Tak til Anima for billedet der gav mig inspiration.

Kylling gør vægttab svært

Virkelig lækker high carb low fat bønnepostej (HCLF) Bønner er virkelig super sunde og indgår som en hjørnesten af de længstlevende menneskers kost, ifølge Dan Buettner, manden bag forskningsprojektet ”The Blue Zones”. De er både protein og fiberrige. Det er en skam at vi ikke har bønner som en del af den traditionelle danske kost. Derfor er der he...
Oliefrit Bean Spread med rødløg og frisk rosmarin (HCLF... Her er et lækkert bean spread til rugbrøddet. De fleste danskere sætter nemlig pris på et rigtig godt stykke rugbrød. Når vi rejser bliver vi ofte bekræftet i, at vi er verdensmestre i at bage rugbrød herhjemme, for hvor kan det dog være svært at finde et godt rugbrød i udlandet. Men hvad skal ma...
Vegansk rissalat med kikærter Kan én enkelt person virkelig gøre en forskel? Når jeg arbejder som frivillig med unge mennesker, gennem frivilligforeningen "Gadespejlene" er det fordi jeg oprigtigt tror på, at én person kan gøre en forskel. Historien giver os også masser gode eksempler på enkeltpersoner der har gjort en forskel. ...
Her er tricket der får havregrød til at smage fantastis... For et par år siden, var havregrød en af de værste morgenmadsretter jeg kunne komme i tanke om. Hvis jeg absolut skulle spise det, var det med masser sukker og syltetøj på. Jeg kunne ikke udstå smagen af havregrød, indtil jeg faldt over dette simple trick der ændrede min verden. I dag er havregrød i...
Del den gode stemning her:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *