Basisk kost: Hvad er det, og hvorfor gør folk det?

Rigtig mange mennesker spiser alt for mange syredannende madvarer i dagligdagen, og det kan påvirke din sundhed, hvis du spiser en overvægt af madvarer, der er med til at lave syre. Til gengæld kan problemet løses ved at spise mere basisk kost. Men hvordan gør man lige det, og hvorfor er det vigtigt? Det får du svaret på her.

Oprethold syre base balancen med basisk kost

Der er mange veje til at blive sund, og en af dem er ved at spise på en måde, så du opretholder den naturlige syre base balance i din krop. Madvarer som kød, fisk, mejeriprodukter som ost og mælk, kaffe, sodavand og lignende er med til at danne syre i kroppen, og får du for meget af det, kan det gå ud over din sundhed og dit velvære. Til gengæld er det heller ikke sundt kun at spise basisk kost, fordi din krop også har brug for syre. Men vil du opretholde den naturlige pH-værdi i kroppen, så er det et godt pejlemærke at spise ca. 2/3 basisk kost og 1/3 syredannende madvarer. Basisk kost indeholder blandt andet syrnede mælkeprodukter som kærnemælk og yoghurt naturel, rå frugt, grøntsager og lignende.

Når du spiser basisk, så hjælper du kroppen med at få den ophobede syre ud. Har du levet primært af syredannende madvarer i mange år, så tager det tid at udskille den ophobede syre, og det kan en mere basisk kost være med til at rette op på.

Basisk kost kan understøttes af søvn og motion

For at hjælpe kroppen på vej, så er motion og rigeligt søvn også nødt til at være en del af din hverdag. Stress er for eksempel med til at danne syre i kroppen, og hvis du får nok søvn, er der mindre sandsynlighed for, at du får stress. Motion er med til at give kroppen mere ilt, og motion frigiver noget af den syre, der kan ophobes ved at spise for mange syredannende madvarer. Så supplerer du den rigtige fordeling i din kost med en god mængde motion og nok søvn i høj kvalitet, så er der større sandsynlighed for, at en basisk kost kan bære noget af syren ud af kroppen igen.

Hæld godt med grøntsager på tallerkenen

Synes du, det virker uoverskueligt at skulle i gang med at spise basisk kost for at leve længere og få en sundere krop, så kan du faktisk komme i gang med basisk kost med nogle ganske få råd uden at skulle tænke for meget. Et rigtig godt tip til en mere basisk kost er nemlig, at du skal fylde det meste af din tallerken op med grøntsager – faktisk omtrent 70% af din tallerken. Det er også vigtigt at få masser af vand, og du kan med fordel komme citron i dit vand, da citron er en del af basisk kost, selvom du helt sikkert forbinder den med noget surt. Husk også at trække stikket, hvis du føler dig stresset, og få nok søvn.