En protese er en bred betegnelse for en konstruktion, som man bruger til at erstatte manglende kropsdele. Hvis du har én eller flere proteser, kan du stadig dyrke sport og være aktiv uden at frygte skader eller problemer med protesen. Der er selvfølgelig forskel alt efter hvilken slags protese, som du har, og hvilken slags sport, som du dyrker. Teknologien indenfor proteser bliver dog kun bedre og bedre, og du kan efterhånden leve et helt almindeligt liv med en protese. Vil du gerne vide mere om at dyrke sikker sport med din protese? Så læs videre her, og få en kort introduktion til forholdet mellem proteser, sport og sikkerhed.
Tandproteser og sport
En tandprotese er en erstatning for én eller flere manglende tænder. Du kan få lavet tandproteser hos en professionel tandlægeklinik. Det ligner almindelige tænder, men føles anderledes i munden. De kan være fremstillet af forskellige materialer, såsom stål, akryl eller noget tredje. Prisen på en tandprotese varierer alt efter dens størrelse og materiale. Tandproteser kan tages ud. Hvis du dyrker en sport, hvis der er risiko for slag i ansigtet, er det en god idé. På den måde undgår du at tandprotesen i værste fald går i stykker. Det kan f. eks være, når du dyrker forskellige former for boldspil, ketsjersport eller kampsport. Andre sportsgrene som f. eks løb, yoga eller almindelig fitness kan du bedre lave med din tandprotese.
Forskellige typer benproteser til sport
Hvis du til gengæld har en benprotese, er det en mere kompliceret sag. Heldigvis er der masser af hjælp at hente, og du kan sagtens dyrke sport med en benprotese. Hvis du f. eks holder af at løbe, kan du få løbeproteser, som gør det muligt at løbe uden problemer. De er tit produceret i kulfiber, og de er både slidstærke og lette – helt oplagte til formålet! Hvis du er svømmer, kan du også få proteser, som kan tåle vand. De er lavet på en måde, så de hverken flyder oven på eller synker til bunds, hvilket selvfølgelig er nødvendigt for, at protesebrugeren får en ordentligt svømmeoplevelse. Der er forskellige typer proteser, som du kan bruge til svømning alt efter om du svømmer crawl, brystsvømning eller noget tredje. Til klatreren er der også specialiserede proteser, der ofte har særligt korte ben, der gør det nemmere for klatreren at få fodfæste. Man kan også dyrke forskellige sportsgrene uden protese. Til de paraolympiske lege er der ofte svømmere, som svømmer uden protese.