Hvis du drømmer om en sundere livsstil, så vil det som måske være en god idé at tage et kig på dit sukkerindtag på en gennemsnitsdag. Sukker bærer nemlig en hel del af skylden, når det kommer til vores usunde livsstil. Når du så har pejlet dig ind på dette, så skal det højst sandsynligt nu handle om at skære ned på førnævnte sukker. En effektiv måde at gøre dette på, er at udskifte dine sukkerholdige sodavand, kager og snacks med light udgaver – hvor sukkeret udskiftes med sødemidler. Men på trods af en række klare fordele, så har sødemidler desværre også deres klokkeklare ulemper. Bliv klogere på begge dele i det følgende.
1. Hvad er sødemidler?
Sødemidler er som navnet antyder ethvert sødemiddel, der bruges som erstatning for traditionelt sukker. Sødemidler har typisk et meget lavt kalorieindhold, der gør dem til en særdeles attraktiv løsning for mange mennesker, der ønsker at begrænse mængden af sukker i deres kost. Fem af de vigtigste sødemidler er:
- Saccharin
- Aspartam
- Neotam
- Sucralose
- Acesulfam
- Stevia
Man kan desuden opdele de forskellige sukkererstatninger i henholdsvis naturlige og kunstige sødemidler. Disse vil vi nu gennemgå i det følgende.
2. Naturlige sødemidler
Selvom de naturlige sødemidler vokser i naturen på samme måde som sukker, så er der dog alligevel tale om en radikalt anderledes kemisk sammensætning. Hvis du nogensinde har set et af de såkaldte E-numre på et eller andet fødevareprodukt (og det har du uden tvivl), så er der rigtigt gode chancer for at du er stødt på et naturligt sødemiddel. Mange E-numre anvendes nemlig til at betegne naturlige sødemidler. Et par gode eksempler på disse kaloriefattige sødemidler med E-numre kunne f.eks. være Sorbitol (E-420), Xylitol (E-967) eller Stevia E-960). Lad os nu tage et kig på både fordelene og ulemperne ved de naturlige sødemidler:
- Fordele: naturlige sødemidler har oftest færre kalorier end sukker. De er desuden også bedre ved tænderne.
- Ulemper: uanset hvor ofte dette hævdes, så smager naturlige sødemidler desværre ikke helt som sukker. Dette betyder at naturlige sødemidler ikke altid vil være velegnede at anvende indenfor f.eks. bagning, idet sødemidlerne opfører sig og smager helt anderledes end sukker – f.eks. når det opvarmes.
3. Kunstige sødemidler
Hvis et lavt kalorietal er alfa omega for dig, så kunne du også overveje at skifte til fødevarer med kunstige fødestoffer. De kunstige sødemidler findes pr. definition selvfølgelig ikke i naturen. Der er i stedet tale om noget, der er 100% skabt i et laboratorie. Et par af de mere almindelige kunstige sødemidler er b.la. Aspartam (E-951) Saccharin (E-954) og Sukralose (E-955). Og på samme måde som de naturlige sødemidler, så kommer de kunstige udgaver også med deres portion af fordele og ulemper:
- Fordele: kunstige sødemidler er typisk mange gange sødere end både naturlige sødemidler og almindeligt sukker. De vil heller ikke beskadige dine tænder i samme grad, og indeholder desuden meget begrænsede mængder kalorier.
- Ulemper: de kunstige sødemidler smager desværre ofte en smule syntetiske. Men der hvor det virkelig bliver problematisk, er når det kommer til deres sundhedsmæssige effekt. Visse undersøgelser har nemlig peget på disse sødemidler som årsag til en række alvorlige sygdomme – herunder kræft. Når dette så er sagt, så har sundhedsmyndighederne herhjemme såvel som i EU vurderet, at disse sødemidler ikke udgør en sundhedsrisiko – så længe de indtages i relativt beskedne mængder.