Hvad er det populære “råkost”?

Råkost, der i udlandet også går under betegnelsen Raw Food, er i løbet af de seneste år gået hen og blevet en af de hotteste madtrends herhjemme. Men råkost er på trods af dette faktisk slet ikke en ny opfindelse, men har mere end 100 år på bagen. Men hvad går råkost egentlig ud på, og er det muligvis noget for dig? Læs videre her, og få svaret.

1. Hvad dækker råkost begrebet over?

Råkost kan på mange måder ses som kombinationen af typisk veganske ingredienser, der hernæst serveres utilberedt. At skifte til en råkost diæt går nemlig i korte træk ud på, at man vælger at udskifte ens normale diæt med en diæt bestående udelukkende af rå og uforarbejdede fødevarer. For at kunne kalde en fødevare eller ret for råkost, så skal den derfor opfylde et par grundlæggende betingelser:

  • Madvarerne må for det første ikke være blevet opvarmet til over 40-48 grader.
  • Madvarerne må desuden heller ikke være forarbejdede, behandlet med pesticider, raffinerede eller pasteuriserede.
  • I lighed med veganernes diæt, så vil en råkost madplan typisk bestå af plantebaserede fødevarer, såsom frugt, grøntsager, nødder eller frø – og med et fokus på alternative tilberedningsmetoder, såsom f.eks. hjemmelavede juicedrikke og smoothies eller blendede og dehydrerede fødevarer.

Når dette så er sagt, så behøver råkost dog ikke nødvendigvis at være ensbetydende med at man kun har lov til at spise rå frugt og grønt. Et fåtal af råkost tilhængere tillader nemlig også sig selv at spise rå æg, mejeriprodukter samt råt kød og fisk. Det hele afhænger af, hvor bogstaveligt du vælger at tage råkost principperne. F.eks. vælger nogen også at spise både korn og bælgfrugter, men disse skal igen ikke tilberedes – men i stedet enten spires eller udblødes i vand før de indtages. Uanset hvad, så skal du din kost dog bestå af mindst 75% utilberedte madvarer for at kunne kalde din kost for rigtig råkost.

2. Er råkost så besværet værd?

Hvis man skal tro på tilhængerne, så er svaret på dette spørgsmål et kæmpestort ja. Den helt store fordel ved råkost er nemlig, at man ved kun at spise utilberedte madvarer angiveligt vil kunne nyde en lang række helbredsmæssige fordele. Tilhængerne af råkost hævder nemlig, at man med råkost vil have langt mindre risiko for at udvikle alt fra diabetes, overvægt, lavt blodtryk til en lang række hjerterelaterede problemer. Desuden vil det højere indtag af mineraler og især fibre man får fra råkost (som frugt og grønt jo netop er smækfyldte med) med stor sandsynlighed kunne forbedre fordøjelsen betragteligt. Og hvis dette ikke er nok til at overbevise dig, så har rigtigt mange folk desuden konstateret en markant stigning i deres energiniveau efter ganske kort tid med råkost. Dog bør det afslutningsvist nævnes, at der i skrivende stund dog endnu ikke foreligge endegyldige videnskabelige beviser for disse påstande. Men hvis man nu på trods af dette vover pelsen og tror på det voksende antal råkost fans, så kunne der alligevel nok være noget om snakken. Af alle disse grunde kunne råkost måske være en god løsning for dig, og måske endda gå hen og revolutionere hele dit liv. Så hvorfor ikke teste råkosten på egen krop i en periode for at se om den nu også vil fungere lige så godt på dig?