Hvad er ernæring egentlig?

Du kan få ernæring fra mad, eller du kan ernære dig gennem et arbejde. Du kender sikkert ordet ”ernæring” på forhånd, og du forstår det helt sikkert også, men ved du egentlig, hvad det betyder? Det får du svaret på her, hvor du kan læse mere om, hvad ernæring egentlig er.

Ernæring er en proces i kroppen

Når du hører om ernæring, så tænker du måske, at det er mad, eller det kan også være, du tænker, at det er at leve af noget. Ernæring er på en måde begge ting. Egentlig betyder ernæring evnen til at optage og udnytte føde, og det er ikke kun hos mennesker, for ernæring er nemlig nødvendig for alle levende organismer. Det er altså den proces, der sker i kroppen, når du eller et dyr spiser, og der så kan dannes energi af føden. Der er stor forskel på, hvilken type føde der skal til, for at et menneske kan ernæres i forhold til for eksempel andre dyr. Et menneske skal have en bestemt sammensætning af proteiner, fedt, kulhydrater, mineraler og vitaminer end for eksempel en solsort. Og der er selvfølgelig også forskel på, hvor meget du har brug for af hver del i forhold til, om du er et barn, en voksen eller ældre. Din ernæring har også betydning for eksempel for forebyggelse af visse sygdomme som diabetes og hjerte- og karsygdomme.

Ernæring betyder også levebrød

En anden måde at forstå ordet ernæring på er ved at tænke det som dit erhverv. I det danske sprog bruges vendingen ”at ernære sig af” nemlig også i forhold til, hvad du arbejder med. Det er altså også en måde at omtale, hvordan du tjener penge. Tænker du lidt længere tid over det, så giver det egentlig ret god mening, for dit arbejde er jo en del af, hvordan du tjener penge nok til at købe mad og dermed ernæring. Så de to ting hænger uløseligt sammen, og det er nærliggende at tænke, at det er derfor, at denne vending bruges i denne sammenhæng.

Sundhed er også en del af ernæring

Gennem tiden er der forsket meget i ernæring og ernæringsproblemer, i forhold til hvordan menneskekroppen kan komme til at mangle forskellige vitaminer, mineraler eller andre næringsstoffer. I dagens Danmark har vi en meget fed kost, hvilket betyder, at vores ernæring består af for lidt proteiner og kulhydrater i forhold til fedt. Et andet problem er faktisk også, at danskerne generelt får for lidt D-vitamin i vinterhalvåret, så det kan være nødvendigt at tage et tilskud af D-vitamin, fordi du simpelthen ikke får nok gennem den mad og den sol, der er i løbet af vinteren.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er sund ernæring også medvirkende til at forebygge overvægt og underernæring. Begge dele er tilstande, som gør, at du ikke kan bruge din krop optimalt, og begge dele kan hæmme dig i forhold til dit velvære. For at få en god ernæring, skal du spise varieret og sørge for at have en god fordeling af næringsstoffer i din kost.