Hvad er fiberrig kost? 3 forslag til fiberrig kost

Du har sikkert hørt det før – at det er enormt vigtigt at få fiberrig kost, fordi det er meget sundere for dig. Og det er faktisk rigtigt. For en fiberrig kost er med til at sætte skub i fordøjelsen på en måde, så den virker optimalt. Samtidig kan fiberrig kost også nedsætte risikoen for kræft og forebygge hjertekarsygdomme, så der er altså masser af gode ting at hente i kostfibre. Men hvordan spiser du en fiberrig kost? Det får du 3 tips til her.

1. Spis grøntsager

En af de måder, du nemmest kan få en mere fiberrig kost på, er ved at introducere flere grøntsager i din mad. Der er nemlig rigtig mange grøntsager, der indeholder en god portion kostfibre, så du kan vælge de grøntsager du bedst synes om, og så får du en mere fiberrig kost, hvis du spiser dem. Nogle typer grøntsager har selvfølgelig flere kostfibre end andre, og for eksempel har grønkål hele 6,2 gram kostfibre per 100 gram, mens gulerødder kun har 2,3 gram. Men her skal du tænke, at lidt er bedre end ingenting, og kan du ikke lide grønkål, så behøver du selvfølgelig ikke spise det. Andre topscorere inden for grøntsager, når det gælder kostfibre, er kantareller med 5 gram kostfibre per 100 gram og ærter med 6 gram kostfibre per 100 gram.

2. Få godt med fuldkorn

Et andet sted, du let kan få en mere fiberrig kost, er ved at spise mere fuldkorn. Faktisk skal et voksent menneske helst spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, blandt andet fordi det er en god kilde til en fiberrig kost. Fuldkorn kommer fra produkter, der er lavet af korn, hvor hele kornet er taget med, og for eksempel er rugmel lavet af hele rugkerner, så det er altid fuldkorn. Derimod er det ikke hele hvedekornet, der bruges til at lave almindeligt hvedemel, så det indeholder slet ikke samme egenskaber som fuldkornsmel. Er du glad for havregryn, så kan du glæde dig over, at der er hele 9 gram kostfibre i havregryn per 100 gram, så det er altså en rigtig god måde at starte dagen ud på. Til en god eftermiddagssnack kan du overveje en gang groft knækbrød, der indeholder hele 16,3 gram kostfibre per 100 gram.

3. Gør det til en vane at kigge efter indhold af fibre

For at få en fiberrig kost, der er nem at opretholde i en hverdag, så er det rigtig smart at fylde køleskabet og køkkenskabene med ting, der indeholder masser af kostfibre. Og selvom det kan virke uoverskueligt at huske på en masse tal for indhold af kostfibre, når du handler, så er der på de fleste produkter i supermarkedet markeret, hvor mange kostfibre der er i produktet. Gør det derfor til en vane at se på dit brød eller lignende, hvor mange kostfibre det indeholder per 100 gram, så du kommer hjem med nogle produkter, der gør det lettere at spise en fiberrig kost.