Hvem opfandt håndbold? 5 fakta om håndbold

Håndbold er en nationalsport i Danmark, og mange følger med, når både herre- og kvindelandsholdet drager rundt til forskellige steder i verden for at deltage i store turneringer – og engang imellem vinde dem. Men hvor meget ved du egentlig om håndbold? Her får du 5 fakta om håndbold – blandt andet hvor spillet stammer fra.

1. Håndbold stammer fra Danmark

Håndbold er en dansk nationalsport, og en af grundene til det er helt sikkert, at håndbold faktisk blev opfundet i Danmark. Ifølge danmarkshistorien.dk startede håndbold  som et skolespil, der blev opfundet af R.N. Ernst og Holger Nielsen, der arbejdede hhv. ved skolevæsenet i Nyborg og Ordrup Latin- og Realskole, og de fandt på spillet i 1897. Håndbold har altså efterhånden en del år på bagen.

2. Håndbold startede som et spil for drenge

Da håndbold fik sin start i slutningen af 1800-tallet, var det faktisk ment som en sport eller et spil for drenge i skolealderen. Men der gik ikke længe, før voksne mænd også kastede sig ud i at spille håndbold, og hurtigt derefter fulgte også piger og kvinder trop, og det blev til et spil eller en sport, som rigtig mange forskellige mennesker kunne dyrke.

3. Både herrelandsholdet og kvindelandsholdet har medaljer i bagagen

Gennem tiden har både kvindernes og herrernes landshold i håndbold vundet masser af medaljer. Mens det danske kvindelandshold især udmærkede sig i slutningen af 90erne og starten af 00erne ved at hive 3 OL-guldmedaljer hjem i streg, så har det danske herrelandshold vundet størstedelen af deres medaljer gennem de seneste 20 år. Helt præcist har det danske kvindelandshold vundet guld ved både EM, VM og OL, de har vundet sølv ved både EM og VM, og de har også vundet bronze ved VM. Det danske herrelandshold har ligesom kvinderne vundet guld ved både EM, VM og OL, sølv ved EM og VM og bronze ved EM og VM.

4. Håndbold blev før spillet udendørs

I dag kendes håndbold som en indendørs sport, men det var faktisk ikke altid sådan, da sporten startede. For ifølge videnskab.dk var det ikke alle byer, der havde faciliteter til at spille indendørs, det var nemlig kun i byer, der havde kaserner. Der blev håndbold brugt som et spil, der kunne slå tid ihjel, når der ikke kunne spilles fodbold udendørs. Men på landet, hvor der var langt til indendørs idrætsfaciliteter, spilledes håndbold udendørs.

5. 1,7% af Danmark spiller håndbold

Der er rigtig mange mennesker i Danmark, der godt kan lide håndbold, og derfor er det også en populær fritidsaktivitet for mange mennesker. I slutningen af 2019 var der faktisk lige knap 100.000 medlemmer hos DGI, der spillede håndbold, hvilket groft regnet er omtrent 1,7% af den danske befolkning. Det er selvfølgelig kun tal fra foreningsidrætten, så reelt set kan tallet være noget højere, fordi der ikke tages højde for håndbold, der spilles for sjov for eksempel på skoler og lignende. Der er altså ret mange håndboldspillere i Danmark.