Hvordan bevarer man de sunde vaner?

De fleste af os vil gerne være i god form og måske endda tabe nogle kilo, ikke kun på grund af de æstetiske årsager. Men også fordi at være slank og fit er godt for ens helbred og øger ens livskvalitet. Det kan dog være svært at bibeholde de sunde vaner, som at spise sundt og træne flere gange om ugen. Vi kender alle ”nytårsfortsæt-syndromet”, at man er enormt motiveret og spændt på at omstille sin livsstil, og nu skal man komme i god form. Dog viser mange studier, at omkring 80% af mennesker allerede har droppet deres nytårsfortsæt til februar. Foredragsholder i sundhed eller motivation, bruger meget energi og ressourcer på at løse netop denne problematik.

2-min reglen

Mennesker er oftest drevet af rutiner og vaner, man siger det tager omkring 21 dage at skabe en vane som man bibeholder. Derfor når man sætter sig målet, at man gerne vil spise sundt og komme i god form, så afhænger det af ens sunde og dårlige vaner. Motivation er det der gør man starter, disciplin er det som afgør om man kommer i mål. Det er her 2-min reglen kommer ind i billedet. De dage hvor det er ekstra hårdt at komme op og træne eller spise sundt, hvor fristelserne ingen ende vil tage. Så kan man gøre brug af 2-min reglen. Man vil ikke op og træne, begynd at tage dine træningssko og tøj på, og tag op og træne. Når de begynder at tage dit træningstøj- og sko på, så skifter du allerede dit ”mindset”. Derudover er du nu klar til træning, så det kræver en aktiv handling fra dig at droppe din træning og ”tage træningstøjet af igen”. Det kan godt være du ikke sætter en ny rekord i centeret, men nogle dage er det en sejr bare at komme op og træne. Fordi nu arbejder du dig henimod en person, som ikke skipper en træning. Du kommer et skridt tættere på dit mål og opnår en stor glæde, ved at overholde din egne aftaler.

Den samme metode kan benyttes på mad. Man får ofte ”cravings” i doser, dvs. de kommer hurtigt og forsvinder også hurtigt. Der kan man benytte samme fremgangsmåde, at så snart man oplever en ”craving”, så bruger man 2-min reglen og i stedet for at ende med at ”gå amok”, og spise alt for meget. Så tager man enten en lille snack, måske et lidt sundere alternativ så man bliver på sporet. Et godt alternativ kan være en sodavand uden sukker, da de er gode imod ”cravings” (i doser selvfølgelig). Mennesker er ikke perfekte, derfor vil der komme tider hvor man ender med at spise for meget usundt en dag, eller man misser en træning. Så er det bare enormt vigtigt, at man kommer hurtigt tilbage i rutinen. Så man igen kan få skabt momentum, og komme tættere på sine mål.