Hvordan bygges en sportshal?

Det er nok ikke særlig tit man tænker over, hvordan en sportshal bygges. Dog kan det være relevant at vide, hvis man selv har et byggeprojekt rundt om hjørnet eller, hvis man bare har interesse for bygninger og hvilke konstruktioner man befinder sig i til dagligt. Det er nemlig et større projekt at få bygget store sale med afrundede hvælvinger – det er i al fald langt fra simpelt. Her er en liste over et nogenlunde forløb over, hvordan man bygger en sportshal.

 

Design

Først og fremmest skal hallen designes og det skal gøres af en arkitekt eller en bygmester alt efter, hvor dyrt og pænt projektet skal være. Det er de færreste skoler der får en arkitekt til at tegne en sportshal, da det er meget dyrere og ikke kan forsvares af kommune og regering. Endvidere, er det børn der skal benytte sig af hallen, hvilket ikke gør det nemmere at få godkendt. Når hallen designes begynder overvejelserne også om, hvilke materialer man skal bruge og, hvordan de skal bruges. Der skal nemlig købes ind og man skal vide, hvor mange forskellige eksperter man skal bruge fra de forskellige fag. Det er ikke så ligetil, men det skal være velovervejet inden man begynder byggeriet.

 

Dato

Herefter fastlægges der en dato. Når man bygger en sportshal, vil man ofte gerne holde byggeriet til om sommeren. De gør man for at undgå forstyrrelser i skemaet for børnene om vinteren. Man må nemlig forvente, at børnenes idrætstimer afholdes udenfor om sommeren og indenfor i hallen om vinteren. Oftest vil man begynde på sådanne byggerier omkring slut sommer, da man så kan bruge efteråret og hele vinteren indtil det sene forår. Det er en mindre del af planlægningen, men kan have stor betydning for udførelsen af projektet.

 

Bebyggelsen

Når man har fundet en dato for starten af byggeriet, kan man begynde byggerierne. Man starter med skelet og arbejder sig derefter opad. Der skal laves et fundament og det skal støbes i holdbare materialer. Derefter skal der lægges gulv. Da det er en sportshal kræver det et slidstærkt gulv. Det kan man få på et par forskellige måder. De fleste vælger et linoleumsgulv, da det er godt til at holde skoene fast. Derefter kommer væggene der ofte er lavet i træ, men med elementer der kan hjælpe på støjen. Det kan støje godt og grundigt i en hal og samtidig vil man gerne bruge den til arrangementer, hvor en rektor skal tale. Der skal derfor bruges en eller anden form for lydisolering, der kan kaste lyden rundt på den rigtige måde. Endvidere skal man have nogle elementer op, der kan bruges til sport. Her kan der være tale om ribber, reb og ringe eller lign. objekter, som eleverne kan gøre brug af.