Hvordan påvirker kost kroppen? Derfor er kost afgørende!

Hvis du interesserer dig den mindste smule for sundhed, så har du sikkert lagt mærke til, at et råd, der går igen altid er, at du skal have en sund kost, og du skal tænke meget over, hvad du spiser. Kost er nemlig afgørende for din sundhed, fordi det påvirker kroppen på alle mulige måder. Bliv klogere på, hvad kost gør ved din krop lige her.

Kost er kroppens energi og byggesten

Mennesker har behov for mad, fordi det er mad, der giver dig energi. Du får nemlig al din energi gennem din kost, og det er også gennem kosten, at du får næringsstoffer, der giver dig mulighed for at vokse som barn eller bygge større muskler, når du bliver ældre. Derfor er det også vigtigt, at du fokuserer på din kost, så du kan give din krop den rette energi. Der er nemlig forskel på næringsstoffer, og for eksempel får du rigtig meget energi fra kulhydrater, men du kan både spise hurtige og langsomme kulhydrater. Hurtige kulhydrater påvirker dit blodsukker rigtig meget, fordi kroppen optager dem hurtigt, men den brænder dem også hurtigt af. Hvorimod langsomme kulhydrater optages langsommere og bliver i kroppen i længere tid. Du kan altså langt henad vejen styre dit energiniveau og blodsukker gennem din kost, så du får mest muligt ud af din dag.

Du får vitaminer og mineraler gennem din kost

Udover de forskellige næringsstoffer giver din kost dig også masser af vitaminer og mineraler. Både vitaminer og mineraler er nødvendige for, at din krop kan fungere ordentligt, og mange vitaminer og mineraler er også med til at forebygge forskellige sygdomme, så du er mere sikker på, at du kan leve sundere i længere tid. Du kan planlægge din kost efter, hvilke vitaminer og mineraler du har behov for, men langt henad vejen er det en god idé bare at få godt med grøntsager, fuldkorn og andet sundt, fordi det indeholder masser af de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Husk, at der er nogle vitaminer, der kun kan fås gennem bestemte madvarer. Er du for eksempel veganer, kan du blive nødsaget til at tage et tilskud af B12-vitamin, da du ikke kan få det gennem andet end animalske fødevarer. Vitaminet er livsnødvendigt, da det er det, der hjælper kroppen med at danne røde blodlegemer.

Spis varieret kost

Selvom det kan virke uoverskueligt at skulle have den rette mængde næringsstoffer, vitaminer og mineraler gennem din kost, så behøver det faktisk ikke at være særligt besværligt. For langt henad vejen kan du løse det ved bare at spise varieret kost. Der findes en række officielle kostråd, men du kan også vælge din kost på baggrund af kostpyramiden, der er lavet for at give en fornemmelse af, hvad der er sundt, og hvordan du spiser bedst for din krop. Du kan også komme langt med din egen sunde fornuft og spise efter, hvad du selv har en fornemmelse af er sundt eller ej. Men selvfølgelig alt med måde.