Mad før, under og efter træning: Sådan spiser du

Er du ny i træningens verden, eller vil du bare gerne vide mere om, hvordan du skal spise undervejs i og udenom træningen, så er du kommet til det rette sted. Her får du nemlig svaret på, hvordan det er bedst at spise, når du træner, og hvad du skal spise op til og efter træning.

Spis et rigtigt måltid inden træning

For at give din krop det bedste fundament for at arbejde, så er det vigtigt, at du sørger for at få et rigtigt måltid mad, inden du træner. Det skal helst være 3-4 timer, inden du skal træne, så kroppen kan nå at arbejde lidt med det, der kommer ind. Spiser du et stort måltid, lige inden du skal træne, kan du opleve, at du ikke har nær så meget energi til at træne.

Træner du meget i løbet af en uge, og træner du i længere tid ad gangen, så er det endnu vigtigere, at du gør noget ud af det, du spiser. Kost er ligesom brændstof for kroppen, og det er vigtigt, at du fylder noget kvalitetsbrændstof i tanken. Ellers kan du risikere, at du ikke kommer ligeså langt på literen. I timerne op til træning kan du med fordel gå uden om sukker, fordi du risikerer, at du bliver hurtigere træt under træningen, hvis du har masser af sukker i kroppen.

Prøv at undvære mad, imens du træner

Du skal træne meget hårdt og i rigtig lang tid ad gangen, før du har brug for at spise undervejs. Er du i gang med almindelig styrketræning eller konditionstræning i fitnesscenteret, eller er du ude og løbe en tur, så behøver din krop faktisk ikke mad undervejs. Løber du derimod et maraton, eller er du i gang med anden intens fysisk træning i flere timer, så er det smart at have en snack med til at spise i løbet af din træning/aktivitet. Skal du spise under træning, så sørg for at få hurtigt optagelige kulhydrater, fordi du hurtigere får energi af dem. Det kan for eksempel være en banan, men det kan også være druesukker, der er en meget simpel form for sukker, der hurtigt giver dig energi, når du indtager det. Du kan for eksempel få druesukkertabletter, der er lette at spise under træning.

Mad efter træning afhænger af dit formål

Når du er færdig med at træne, kan du ofte opleve at være sulten, i hvert fald hvis du har trænet i længere tid. Træner du for at præstere, for eksempel hvis du træner frem mod at løbe et maraton eller lignende, så kan det være en god idé at spise efter træning, fordi det hjælper til med restitueringen, så dine muskler kan bygges op igen.

Hvis du træner med det formål at tabe dig og forbrænde fedt, så behøver du ikke spise lige efter træning. Er du sulten, skal du selvfølgelig spise, men der kan du med fordel holde dig til et let mellemmåltid eller lignende.