Mad og sport: Sådan hænger de to ting sammen

Vil du gerne i bedre form eller opnå bestemte resultater med din krop, så er der flere måder at gøre det på. Nogle vælger udelukkende at fokusere på kost, og andre vælger at koncentrere sig om træningen, men sandheden er, at du ikke kan vælge mellem mad og sport, når du arbejder på din krop. De to ting hænger nemlig uløseligt sammen, og det kan du læse mere om her.

Mad er kroppens brændstof

Al mad hjælper din krop med at fungere, fordi mad er energi for kroppen. Derfor hænger mad og sport også sammen, for du kan ikke dyrke sport, hvis du ikke spiser mad. Du er derfor også nødt til at tænke på både mad og sport, hvis du vil tabe dig, bygge muskler eller træne op til noget særligt. Den ene ting fungerer ikke uden den anden, når du vil ændre på din krop.

Det kan hjælpe at tænke på mad som kroppens brændstof. Forestil dig, at din krop er en bil, der har brug for benzin til at køre. Ligesom med en bil, har kvaliteten af brændstoffet også betydning for, hvordan din krop fungerer. En bil har brug for høj oktan, for at motoren kører som den skal, og din krop har også brug for den rette mad for at kunne dyrke sport.

Spis mere protein, hvis du vil bygge muskler

Vil du gerne bygge mere på dine muskler, så kan du bruge mad og sport til at hjælpe dig på vej. Dine muskler bliver bygget af proteiner, så det er en god idé at spise flere proteiner, når du styrketræner for at få dine muskler til at blive større. Det er nemlig endnu en af måderne, hvor mad og sport hænger sammen, for din krop har brug for forskellige byggesten til forskellige funktioner. Det er også derfor, du typisk ser produkter med protein i fitnesscentre, fordi det er godt at få protein, når du har trænet.

Det er dog vigtigt, at du også får andre ting i kroppen end bare rendyrkede proteiner. Når du træner meget og gerne vil ændre på din krop, er det vigtigt, at du også får kulhydrater og fedt, for din krop har brug for det hele – også selvom du gerne vil have din fedtprocent ned.

Skær ned på kalorier generelt, hvis du vil tabe dig

En god tommelfingerregel, når du gerne vil tabe dig, er, at du skal være i kalorieunderskud. Det er faktisk den nemmeste måde at komme ned i vægt, og på den måde er mad og sport også forbundet. Du har stadig brug for mad, når du vil tabe dig, men for at være sikker på at tabe dig, skal du spise mindre, end hvad dit ligevægtsindtag er (det er det indtag af kalorier, der sørger for, at du holder den samme vægt). Du har dog også brug for at motionere for at holde kroppen sund, så du kan bruge begge ting til at få den krop, du gerne vil have.