Marathon forberedelse: Sådan forbereder du dig til et marathon (Komplet guide)

Det kan virke som den ultimative frihed at snøre løbeskoene og drøne ud af døren med intet andet at tænke på end bare at skulle fremad. Og vil du gerne udfordre dig selv lidt, så kan et marathon være måden at gøre det på, da de legendariske 42,195 km er det ultimative symbol på udholdenhed, viljestyrke og fysisk styrke. Vil du gerne vide, hvordan du kan forberede dig selv på at løbe et marathon, så får du her en komplet guide til marathon forberedelse.

Sæt god tid af til marathon forberedelse, hvis du er nybegynder

Uanset hvordan du vender og drejer det, så tager marathon forberedelse lang tid. Hvis du er helt ny i løb, skal du sætte rigtig god tid af til at træne dig op, for du går ikke bare ud og løber en marathondistance fra den ene dag til den anden. Marathon forberedelse for en nybegynder kan sagtens tage 1-2 år afhængigt af dit fysiske niveau, når du begynder at træne op, og selvom du kan løbe 7-8 km i forvejen, skal du stadig regne med et halvt års marathon forberedelse. Du skal altså have sat kryds i kalenderen lang tid i forvejen, hvis du ved, at du vil træne op til et marathon. Har du aldrig løbet før, kan du som marathon forberedelse starte med et træningsprogram, hvor du langsomt træner dig op til at løbe 5 km, og derfra kan du så begynde at løbe længere. Der findes rigtig mange gratis træningsprogrammer på nettet, der kan være et godt springbræt til marathon forberedelse.

Find et særligt løb, du vil lave marathon forberedelse til

For at du kan holde fokus på målet, og for at dit marathon ikke bare bliver en diffus størrelse ude i fremtiden, er det en god idé at udvælge et særligt løb, som du træner op til. På den måde bliver din marathon forberedelse til noget konkret, og det bliver måske lidt nemmere at forholde sig til, når du skal træne op til en særlig dato. Det kan derfor virke som en motivation for dig, hvis du ved, hvilken dato og hvor du skal møde op til et marathon. Der findes flere forskellige marathon i Danmark hvert år, så du kan vælge et i nærheden af dig, men du kan jo også vælge at sætte mere på spil og rejse efter et særligt marathon i udlandet, som du vil lave marathon forberedelse til.

Arbejd med det mentale under marathon forberedelse

Selvom marathon forberedelse handler meget om at løbe, så er marathon en udholdenhedssport, som handler om at holde hovedet koldt og holde motivationen oppe. Det betyder også, at du skal lære at sige til dig selv undervejs, at du godt kan gennemføre det, og hvis dine ben begynder at blive trætte eller værke en smule, skal du kunne lukke det ude og koncentrere dig om vejen foran dig. Derfor er det mentale aspekt noget, der er enormt vigtigt at arbejde med i din marathon forberedelse. Har du ikke hovedet med dig, kan du risikere, at du rammer muren halvvejs i løbet, og så kommer du ikke til at gennemføre. Find en rytme, når du løber, og eksperimentér med, hvad der får dig igennem de kortere løbeture til at starte med, så du kan finde den bedste måde for dig at komme igennem de 42,195 km.

Marathon forberedelse handler om at få kilometer i benene

Marathon forberedelse handler selvfølgelig også om at løbe, og derfor skal du have nogle kilometer i benene. Det vigtigste er ikke, at du kan gå ud og løbe et marathon efter få uger, men at du langsomt får erfaringen med at løbe, der gør, at du kan holde rytmen i længere tid og disponere din energi, så du kan holde til hele marathondistancen. Er du helt nybegynder, kan du starte med at træne dig op til 5 km-distancen, og når du har vænnet dig til den, kan du langsomt begynde at bygge flere kilometer på. Du kan overveje at melde dig til et halvmarathon også, når du føler, at du er klar til det, så du får afprøvet en længere distance til et organiseret løb, så du får mange erfaringer med dig og mest mulig god træning også.

Brug det rette udstyr, når du laver marathon forberedelse

Selvom du måske tænker, at marathon forberedelse ikke kræver meget udstyr, så skal du jo stadig have både sko og tøj at løbe i og måske et par høretelefoner. Og udstyret kan gøre hele forskellen for dig, når du skal gennemføre mange ugers løb – uanset om du er nybegynder eller ej. Et par gode løbesko gør en verden til forskel under din marathon forberedelse, da de er din støtte hele vejen igennem dine løbeture. Har du ikke de rette løbesko, der passer til din løbestil, kan du risikere at få skader som for eksempel skinnebensbetændelse, overbelastning af akillessenen eller skade i lægmuskulaturen, og det kan være svært at komme af med igen, hvilket vil bremse eller i værste fald helt stoppe din træning.

Det rette udstyr betyder også det rette løbetøj, og du skal mærke godt efter, hvordan tøjet føles at løbe i under din marathon forberedelse. Find ud af, om der er syninger, der gnaver, om bukserne falder ned eller noget helt tredje, for det kan alt sammen være med til at gøre det til en sur pligt at løbe, og så bliver det sværere at holde gejsten oppe. Derudover kan et par gode høretelefoner til løb også give dig mulighed for at høre musik, podcasts eller lydbøger undervejs, hvilket også kan give motivation.

Sørg for at få støtte under din marathon forberedelse

Det sidste men meget vigtige under din marathon forberedelse er, at du skal sørge for at have støtte fra venner og bekendte. Marathon forberedelse tager meget tid, og derfor skal dine nærmeste også bakke op om dig og dit mål, og det vil også give mere motivation, hvis de står klar til at tage imod dig på målstregen.