Rosacea og kost – et liv med begrænsninger

Lad mig starte med kort at præsentere mig selv; Mit navn er Maya Viksjø, og jeg fik for snart mange år siden konstateret rosacea, en hudsygdom som man estimerer ca. 70.000 danskere lider af. Jeg har brugt de sidste mange år i at forske i rosacea, hvad det skyldes men også hvordan man kan slippe af med symptomerne. Jeg har samlet en del af min viden i min blog, som du kan finde her: rosacea blog

Rosacea er meget ofte relateret til en ubalance i tarmfloraen, og derfor er der en del ting der kan forværre rosacea. Nedenfor har jeg samlet en kort oversigt over to af de værste syndere når det kommer til rosacea symptomer.

Vin og alkohol

Jeg har læst et større studie der er lavet på amerikanske sygeplejersker. Man har spurgt til deres alkohol indtag og så undersøgt hvor mange af dem der senere har udviklet rosacea. De der drak 1-3 glas hvidvin om måneden have en forøget risiko på 14% for at udvikle rosacea sammenlignet med dem der slet ikke indtager alkohol. De der drak 5 eller flere glas hvidvin om måneden havde en forøget risiko på 49%.
De der drak sprut havde 8-28% øget chance for at udvikle rosacea senere i livet.
Meget interessant så havde de der drak rødvin ikke øget chance for at udvikle rosacea, der gættes på at det er flavonoiderne i rødvinen der måske beskytter med udvikling af rosacea.

Når først man har udviklet rosacea bliver billedet af alkoholpåvirkning anderledes. Hvidvin er ofte meget mere tåleligt end rødvin når det gælder om at undgå at blusse i ansigtet.

En af de stoffer i vin der især irriterer rosacea er istaminer og andre biogene aminer. Indholdet af histaminer i vin svinger meget alt efter hvordan vinen produceres. Der findes særligt mærkede vine med lavt histamin indhold de kan købes på nettet i Tyskland fx.
Selv har jeg prøvet mig lidt frem ( som jeg har for vane) og en nærmest sikker vin er Grüner Veltliner. De er ganske enkelt produceret på en måde så de generelt er meget lave i histaminer. Hvis jeg er usikker er den altid min “go to”.

Ost

En anden stor synder er ost. Ost er fermenteret mælk, dvs mælk der bliver omsat af bakterier. Forskellige bakterier giver forskellige egenskaber til osten, nogle kan lave en særlig konsistens, andre giver karakteristisk smag. Nogle bakterier danner biogene aminer som histamin, tyramin og cadaverin, de biogene aminer er ofte problematiske for os med rosacea.

Når man starter produktionen af ost, kan den startes på to måder enten af råmælk – den friske mælk med de naturlige bakterier der følger med fra koen/geden/fåret/kamelen eller varmebehandlet mælk, hvor de naturlige bakterier er døde ved en kort opvarmning. Råmælksost giver et mere spændende produkt, hvor smagen varierer, men også et produkt der kan indeholde mange biogene aminer. Der er ofte langt flere biogene aminer i råmælksost fra ged og får, fordi der gerne følger de bakterier med, der danner biogene aminer.

Det er af stor betydning, hvor rent der er på mejeriet, når der måles høje koncentrationer af biogene aminer i den færdige ost, er det ofte fordi der er sket en forurening på mejeriet.

Det næste punkt er starterkulturen. Mælken tilsættes de bakterier, der giver de ønskede karakteristika, for den ost der skal fremstilles. Det er en forskellig kultur, der gør forskellen på en emmentaler og en danbo. Nogle kulturer er mindre problematiske end andre.

Jeg har opdaget at nogle typer af ost kan jeg bedre tåle end andre, men jeg har også fundet en løsning til at spise ost uden at få udslæt.