Sådan laver du et måltid ud af alt

Har du også lige kigget skuffende ind i køleskabet og set at der ikke er noget særlig spændende til dagens aftensmad? Det sker hver eneste uge, og så er den nemme løsning for mange at bestille mad udefra, eller at snacke lidt i stedet, og derfor ikke få noget ordentligt måltid. Herunder finder du en guide til hvordan du kan sikre dig altid at have mulighed for at lave et lækkert måltid.

Det helt basale

Det bedste du kan gøre for altid at få god aftensmad, er at pakke dine skabe med langtidsholdbare varer. Flåede tomater og tomatpuré, bønner eller kikærter, samt pasta, ris og andre alternativer som couscous eller bulgur. Hvis du sørger for altid at have 2-3 dåser hakkede tomater, så er du få minutter fra starten af pasta og kødsovs, eller andre tomatbaserede retter som f.eks. shakshouka. Langtidsholdbare varer begrænser sig ikke kun til dåsemad. Løg, hvidløg og ingefær giver mange retter nyt liv, og er en vigtig ingrediens i mange måltider. På samme vis kan en række krydderier også få dig langt. Klassikere som oregano, timian, karry eller spidskommen giver dig et hav af muligheder for at drage retten i lige præcis den retning du vil. Og glem ikke bouillonterningen, der kan give enhver ret lidt ekstra dybde og er en belejlig måde at gøre retter lækre.

Hvad består et måltid af?

Selvom måltider kan være alt fra lasagne til rugbrød med pålæg, så bør der helst være et kulhydrat af en art, en kilde til protein, en fedtkilde og eventuelt en kilde til fiber. Tænk på dine forældres madlavning, hvor det er en kotelet (protein), ris eller kartofler (kulhydrat), dampede broccoli eller gulerodssalat (vitaminer og mineraler), og måske en sovs ved siden af (fedtkilde). Samme koncept bør køre gennem dit hoved når du kreerer et aftensmåltid. Laver du en pastaret, så vil ofte mangle en kilde til protein og måske til fedt. Her kan en dåse kikærter og et par spiseskeer olivenolie give dig alt du har brug for til din pastaret. Brug gerne lidt pastavand sammen med olivenolien i panden til at lave en lille sovs i panden. Efter et par gange lærer du at få en god konsistens, og kan give hver ret sovs, hvilket jo er alles drøm.

Lidt ekstra

Parmesanost, friske krydderurter, lækre olivenolier, saltmandler eller hvad du ellers lige går og drømmer om kan give dine hverdagsretter et lille pift. Transformér en pastaret med et skvæt frisk citronsaft, en fingerspids chiliflager og måske en teske balsamico. Salater med grønkål kan blive til lækre, mættende salater, hvis du tilføjer god feta, saltmandler og lidt frisk frugt. Tilføjer du lidt bulgur, vil salaten have alt det den skal have, og mangler bare en lille dressing til at samle det hele.

Mangler du lidt ekstra gear til køkkenet, eller måske trænger hele køkkenet til en renovering, så kan et minilån eller kviklån give dig midlerne til at sætte din køkkenkarriere på rette spor. Så kan du lave magi på daglig basis, uden at skulle gå på kompromis med gamle gryder eller skæve ovne.