Sportsernæring: 4 ernærings tips til sportsudøveren

Uanset hvilket niveau du befinder dig på som sportsudøver, så er du nok altid på udkig efter metoder til at blive endnu bedre til din specifikke sport. Desværre glemmer alt for mange sportsudøvere hvor stor en forskel den korrekte sportsernæring egentlig kan gøre. God sportsernæring kan nemlig gøre forskellen mellem succes og fiasko. Hvis du derfor er interesseret i at tage din præstation til det næste niveau, så bør du bestemt læse videre her. For her får du nemlig 4 ernærings tips til at blive en langt bedre sportsudøver.

1. Kulhydrater – hjørnestenen i din sportsernæring

Morgenmaden er som bekendt det absolut vigtigste måltid – og især for sportsudøvere. Dagens første måltid er nemlig beregnet til at give din krop al den energi som den skal bruge i løbet af dagen, og skal derfor aldrig springes over. Og netop morgenmaden er en fremragende lejlighed til at indtage masser af kulhydrater, der netop er så altafgørende for at kunne yde en toppræstation. Sørg derfor for at inkludere masser af fuldkornsprodukter, frugt og grønt og fedtfattige mejeriprodukter i din morgenmad (og andre måltider naturligvis). Faktisk bør op til 60% af din sportsernæring bestå af kulhydrater, og vil give din krop en stor del af den energi den har brug for, så den kan fungere helt optimalt når du har allermest brug for det.

2. Protein er dine musklers bedste ven

Enhver korrekt sportsernæring bør også give stor prioritet til protein, der på væsentlige områder kan være med til at forbedre din generelle ydeevne i f.eks. motionscentret eller fodboldbanen. Sørg derfor for at inkludere rigeligt med fisk, kylling/kalkun og magert kød i din kost. På denne måde giver du nemlig dine muskler nyt brændstof, og de nødvendige redskaber til at hele sig selv efter en hård træningssession. Du kunne også vælge at investere i nogle gode protein kosttilskud, der vil gøre arbejdet med at ramme de anbefalede 15% protein en hel del nemmere. Mange kosttilskud vil desuden også indeholde rigelige mængder af kulhydrater og mineraler – så hvorfor ikke slå tre fluer med ét smæk?

3. Spis på de rigtige tidspunkter – og ofte

Korrekt sportsernæring handler i stor udstrækning også om timing. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvornår du indtager dine kulhydrater, proteiner og mineraler. Det anbefales (som hentydet til ovenfor) nemlig altid, at du spiser så tidligt som muligt for at kroppen har noget at arbejde med i løbet af dagen. Når dette så er sagt, så bør du også altid undgå at indtage al din mad på samme tid. Giv i stedet prioritet til mange mindre måltider, såsom f.eks. små snacks som frugt eller nødder. På denne måde vil din krop nemlig altid have rigeligt at forbrænde uden at overanstrenge fordøjelsessystemet unødvendigt.

4. Masser af væske

Sidst men ikke mindst, så bør din sportsernæring selvfølgelig altid bestå af rigelige mængder væske. Kroppen har nemlig brug for mindst 1.5 – 2 liter (helst) vand for at kunne fungere optimalt. Sørg derfor for at du springer kaffen og sodavandene over til fordel for rigelige mængder af vand eller sportsdrikke. For flere oplysninger om sportsernæring kan du afslutte din læsning ved at lytte til de professionelle ved at пå teamdanmark.dk.