Sukkerfri sodavand: Hvad er godt og skidt?

At drikke sukkerfri sodavand er efterhånden gået hen og blevet en uadskillelig del af mange menneskers tilværelse. For mange folk er de populære sukkerfri læskedrikke nemlig den helt perfekte løsning, hvor man tilsyneladende kan blæse og samtidigt have mel i munden. Man kan jo nemlig få sig en kold sodavand helt uden at skulle bekymre sig for mange af de negative effekter man kender fra de sukkerholdig sodavand. Men hvor der fordele, så vil der typisk også være ulemper – og dette gælder naturligvis også for de sukkerfri læskedrikke. Så hvad er egentligt godt og hvad er skidt, når det kommer til sukkerfri sodavand?

1. Godt – Mindre sukker og færre kalorier

Det mindre sukkerindhold og færre kalorier er naturligvis den altovervejende årsag til at de fleste vælger at skifte til sukkerfri sodavand. Og dette er da også til at forstå. En almindelig sodavand vil nemlig indeholde op til 20 teskefulde sukker – og omtrent 250 kalorier. En sukkerfri sodavand indeholder derimod slet intet sukker og ofte 0% kalorier, så er der bestemt ikke noget at sige til at så mange mennesker ser de sukkerfri sodavand som et sundt alternativ til de traditionelle sukkerbomber.

2. Skidt – Øger risikoen for overvægt

Sukkerfri sodavand er derfor tilsyneladende en særdeles effektiv måde, at slippe af med mange af de mest negative sideeffekter forbundet med en for sukkerholdig diæt på. Og af netop denne grund antager mange folk at sukkerfri sodavand er en genvej til den perfekte strandkrop. For hvis man kan spare sig selv for adskillige hundreder kalorier hver eneste dag, så bør dette logisk nok også kunne måles på livvidden. Men desværre fungerer det ikke helt på denne måde. Mange undersøgelser påpeger nemlig, at sukkerfri sodavand kan have en modsat effekt på vores appetit. Og når vi drikker en sukkerfri sodavand, så snyder vi i stedet vores hjerner. Vores hjerner registrerer nemlig, at der indtages noget sødt via sodavanden – men uden at man modtager det tilsvarende antal kalorier og sukker. Vores hjerne tror derfor at vi faster, og vil nu følgelig forøge vores appetit. Resultatet bliver nu at man ofte ender med at spise mere end man rent faktisk har brug for, og man kan således ende med at tage på i vægt – i stedet for at tabe sig de ønskede overflødige kilo.

3. Skidt – Kroppen mister evnen til at regulere blodsukkeret

Der er desværre flere dårlige nyheder for de mange fans af sukkerfri sodavand. Netop fordi ens krops evne til at regulere appetitten forringes med sukkerfri sodavand, så vil de kunstige sødemidler også gå ind og påvirke kroppens evne til at regulere blodsukkeret på en korrekt måde. Og dette kan uheldigvis betyde en overproduktion af insulin, og kan i værste fald resultere i resistens overfor insulin.

4. Skidt – Øger risikoen for diabetes

Som du måske har regnet ud, så kan sukkerfri sodavand i værste fald også forøge risikoen for at udvikle diabetes. Og dette dystre billede bakkes endda op af den seneste videnskabelige forskning, der desværre kan påvise en klokkeklar forbindelse mellem netop de kunstige sødemidler og så diabetes. Så dommen er klokkeklar. Sukkerfri sodavand er desværre ikke det sunde alternativ, som man måske skulle tro. Snup derfor hellere et glas vand eller naturlig limonade.