Sund kost: Sådan bør en sund kost sammensættes

Der florerer rigtig mange gode råd til, hvad sund kost er, og hvordan du bør sammensætte din kost, hvis du gerne vil være sund. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvordan du egentlig sammensætter en sund kost. Men det får du svaret på lige herunder, hvor vi har lavet en guide til dig.

Nemmeste vej til sund kost er de officielle kostråd

Vil du gerne spise sund kost, men er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med det, og hvordan du sammensætter en sund kost rigtigt, så er det nemmeste for dig helt sikkert at følge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Der er 7 kostråd, der er super nemme at forstå, så de er lige til at gå til. De 7 kostråd handler blandt andet om at spise varieret, spise mere grønt, spise mindre kød, spise mindre sødt, spise mere fuldkorn samt meget mere. Men for at opsummere det, så det er endnu nemmere at forstå, handler det om at spise groft og varieret, få nok grønt og skære overflødigt fedt og sukker væk. Derudover anbefaler Fødevarestyrelsen også, at du kigger efter mad, der har Nøglehullet, da det er din garanti for, at du sparer på fedt, sukker og salt, og at du lettere kan få mere fuldkorn og kostfibre.

Brug Madpyramiden til at hjælpe dig med sund kost

Et andet redskab, du kan bruge til at sammensætte en sund kost, er Madpyramiden. Den opdeler mad i kategorier og stiller det op på en måde, så du let kan overskue, hvilke typer af mad du bør spise mest af, og hvilke typer af mad du skal skære ned på. Madpyramiden er kun inddelt i 3 dele, så det er meget ligetil at spise sund kost baseret på dens principper. I bunden finder du fiberrigt brød som rugbrød, grove grøntsager, rodfrugter og vand, og i toppen finder du kød og fisk, ost, æg og lignende.

For nyligt er Madpyramiden blevet opdateret, så den også tager højde for klima- og miljøpåvirkning, så du kan spise mere bæredygtigt, samtidig med at du også får en sund kost og gør noget godt for din krop.

Husk at sund kost er balanceret kost

Når det kommer til sund kost, så er det også vigtigt at tænke på, at du skal spise balanceret. For det første betyder det, at du bør spise varieret. Men det betyder også, at du ind imellem skal give plads til noget af det, der ikke nødvendigvis er en del af Madpyramiden. Sund kost skal nemlig både være sundt for kroppen og for psyken, og nægter du dig selv at få bestemte fødevarer, kan det komme til at ende galt på mange måder. Sørg derfor for at give plads til, at du spiser lige præcis, hvad du har lyst til engang imellem, men selvfølgelig husk at gøre det med måde, så det ikke tager overhånd og bliver til en dårlig vane i stedet.