Hvad betyder ”sport” egentlig? Og hvorfor er det vigtigt?

Sport er en af de vigtigste og mest populære aktiviteter for rigtigt mange mennesker verden over. Men hvorfor er sport egentligt så vigtigt for os? Dette vil vi tage et lidt nærmere kig på i denne artikel. Men først vil det måske være på sin plads at komme med en forsigtig definition på hvad sport egentlig er for en størrelse. Hvis man f.eks. tager et kig på de olympiske lege, så kan man med det samme konstatere at der findes rigtigt mange officielle sportsgrene. Dog kan man i periferien finde en hel del potentielle typer sport, der stadig befinder sig i gråzonen. Så hvordan kan man adskille de ”rigtige” sportsgrene fra alle de andre?

Disse ting gør noget til en sport

For at en aktivitet skal kunne kaldes for en sport, så skal den højst sandsynligt besidde de følgende karaktertræk:

  • Den skal være baseret på et konkurrenceelement mellem 2 deltagere eller hold
  • Den skal have klare og tydelige regler, der ikke har vilkårlighed eller held som en væsentlig del af dens regelsæt
  • Den skal have en vinder eller taber ved afslutningen på spillet, der kåres på baggrund af deltagernes fysik, strategi og til tider held.
  • Den skal være tilpas sikker at udføre, så udøverne ikke lider unødige skader ved at dyrke den

Nu hvor der er blevet opstillet et paradigme, så kan vi nu fortsætte med denne artikels egentlige formål, hvilket er at vise dig 3 af de mest klokkeklare fordele ved at dyrke sport og hvorfor du også bør slutte dig til holdet af danske sportsudøvere.

1. Bedre form og automatisk vægttab

Nok en af de væsentligste grunde til at folk dyrker sport er naturligvis, at man helt automatisk kommer i bedre form. Og når man kommer i bedre, så vil dette typisk også være ensbetydende med et større eller mindre vægttab. Dette skyldes selvfølgelig at du vil forbrænde en hel del kalorier, når du dyrker sport – og samtidigt udvikle en betydeligt større muskelmasse.

2. Store helbredsmæssige fordele

Med den bedre fysik medfølger der naturligvis også en lang række helbredsmæssige fordele. F.eks. vil du mindske risikoen for en lang række hjertekarsygdomme, forbedre dine lungefunktion og ikke mindst modvirke diabetes og for højt blodtryk. Og jo tidligere du starter med at dyrke sport, jo bedre er det naturligvis i det lange løb.

3. Sport er socialt

Der er naturligvis også andre fordele ved at dyrke sport end blot fysik og helbred. Sport er nemlig først og fremmest en aktivitet man gør sammen med andre, og er således en perfekt måde at blive socialiseret på. Faktisk viser mange undersøgelser, at børn der dyrker sport vil være langt mindre tilbøjelige til f.eks. at begynde at ryge og drikke alkohol – eller det der er værre. Sport er desuden også med til at etablere stærke venskaber fra en tidlig alder, der netop er centreret omkring sunde og ikke mindst sjove aktiviteter. Sport er med andre ord en uadskillelig del af enhver sund socialiseringsproces for især de yngste – selvom os voksne også kan blive bedre udgaver af os selv ved at dyrke sport.