Syre/base balance: Bliv klogere på hvorfor det er vigtigt

Der er mange veje til at blive sund, og du har sikkert hørt om rigtig mange forskellige diæter og slankekure, der lover varigt vægttab, hvis du for eksempel udelukkende lever af vand og luft i to uger. Men de fleste ved efterhånden også, at det er langt fra alt, der er sandt. Derimod er der nogle principper, der er gode at spise ud fra, hvis du gerne vil være sund. Et af dem er at spise med syre base balancen i baghovedet, og det kan du blive klogere på lige her.

Oprethold den rette pH-værdi i kroppen

En af dem, der har godt styr på principperne i syre base balancen, er kostvejleder og forfatter Lene Hansson. Ifølge hende er en af grundene til, at det er vigtigt at spise efter at opretholde din krops syre base balance, at blodet i kroppen fra naturens side har en pH-værdi, der er omtrent 7,365. Hvis du spiser med tanke på syre base balancen, er det lettere for dig at opretholde den naturlige pH-værdi, og det betyder også, at din krop bedre kan holde sig sund og rask. At overholde den pH-værdi i blodet svarer lidt til, at du sørger for, at din krop ikke har feber, og at temperaturen holdes på 37 grader. Din krop kan godt tåle at have feber i perioder, men har du feber i længere tid, kan du risikere, at din krop tager varig skade. På samme måde skal du holde pH-værdien på plads.

Nogle madvarer er syredannende, andre er basedannende

Selvom det kan lyde besværligt at spise efter at opretholde syre base balancen, så er det faktisk ikke så svært at finde rundt i, som du måske kan tro. Det er nemlig forholdsvis simpelt at opdele madvarer efter, hvilke der er syredannende, og hvilke der er basedannende. For eksempel er rå frugt, varmebehandlede grøntsager og syrnede mælkeprodukter som naturel yoghurt og kærnemælk alle sammen basedannende. Derimod er kød, fisk, slik, sodavand og kornprodukter syredannende. For at opretholde syre base balancen, skal du ifølge Lene Hansson gå efter at spise 2/3 basedannende madvarer og 1/3 syredannende madvarer.

Derudover kan ting som stress, medicin og tobak være med til at hyle syre base balancen ud af den, fordi det er syredannende. Dyrker du derimod mere motion, ilter du kroppen og frigør syre, så du kommer tilbage på sporet i din syre base balance.

Spis en varieret kost

Selvom din syre base balance har en påvirkning på din sundhed, så er det stadig vigtigt at spise varieret. Du skal altså ikke udelukkende spise basedannende madvarer og tænke, at det er sundt. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at du generelt spiser varieret og får både kød, grøntsager, frugt, kornprodukter osv., og at du minimum spiser 600 g frugt og grønt om dagen. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er også, at du er fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og mindst 10 minutter ad gangen, og to gange om ugen skal du lave en fysisk aktivitet med høj intensitet i minimum 20 minutter.